Разширени вени

 

Проблем на много хора. Особено жените. Лекарят говори за "хронична венозна недостатъчност". С други думи: Вените в прасеца се отпускат, кръвта не се транспортира навреме нагоре и остава в краката. Резултат: Подути крака. Често се среща и възпаление. Нездравословно.

 

Средство за защита? Опит за операция. Обикновено напразно, тъй като причината не е отстранена. Повдигане на рамене. Компресионни чорапи.

 

Особено обичам чорапите за компресия. Изглеждат толкова спортни. Философията, която стои зад тях: Оставка. Нищо не може да се направи. Трябва да се поддържа отвън.

 

Природата знае по-добре. Изненадващо е, че природата и науката вървят ръка за ръка. От друга страна стой конвенционалната медицина. Медицината на оставка. Наистина ли е така?

 

Нека просто прочетем за това. В науката. Във "Физиология на човека" на Шмидт, издание от 2010 година.

 

"В хода на живота вените на много хора се разширяват поради генетичната им заложеност - процес, който се стимулира от продължителното стоене на място (например при работа в търговския обект)."

 

Резултатът, кръвта се събира. Подути крака. Но нека продължим:

 

"Свиването на мускулите на краката притиска вените в тях, кръвта тръгва към сърцето. По време на ритмичната дейност на скелетните мускули със свиване и отпускане, по време на ходене, кръвта се пренася от сегмент на сегмент към коремната кухина".

 

Проблемът е решен. Не оставяйте кръвта в разширените вени да стои на едно място, а я транспортирайте нагоре. Чрез свиване на мускулите на краката. Предложението "ходене".

 

Добре е да се погрижите и за развитието на мускулите на краката. Как? Консумирайте обилно протеин и движение, физически упражнения. Мускулите са нужни.

 

Разбрахте. Не трябва да изоставяте отчаяните хора с разширени вени. Трябва да им се покаже, че могат сами да решат проблема. С минимални усилия.

 

Всекидневни разходки, всекидневно каране на колело, всекидневно фитнес, всекидневно танци, всекидневно ..... каквото ви харесва. Важното е всекидневно да се движите, да транспортирате застоялата кръв от краката, към сърцето.

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват