Високо кръвно налягане?! План за действие!

Много често срещан. Във всеки лекарски кабинет. Проблемът с високото кръвно налягане. В края на тази презентация вероятно ще разберете защо. Защо толкова често? Какви са причините? Никой лекар не си задава тези въпроси. Те, лекарите има различни план:

 

 • Премерете кръвното налягане. Високо. Предпишете таблетка. Все още високо. Изпробвайте друго лекарство. Опити и грешки! ERROR!!!

 • Направление за кардиолог. Той е специалист. Той ще се справи. Кръвното налягане се премерва. Високо. Предписват се таблетки. Все още високо. Проба с друго лекарство. Опити и грешки! ERROR!!!

 • Направление за болница. „Пълен преглед“ (слагам го в кавички умишлено) . Всичко е наред. Здрави сте. Проблема е психически. Успокоителни. ERROR!!!

 

На мен ми е по-лесно. Когато се обръщате към мен, обикновено имате зад гърба си лекарска одисея. Това е голямото ми предимство. Мога да разчитам на факта, че интернист, дори кардиолог, ви е прегледал преди това. Повечето от тях ви смятат за "здрави".

 

Затова днес ще направя нещо необичайно. Просто ще изброя какво се случва в мозъка ми, когато седнете пред мен с въпроса:

 

Как да се отърва от високото си кръвно налягане?

 

А сега моите мисли:

 

 • Изключени ли са стеноза на бъбречната артерия и феохромоцитом? Първото с ултразвук, а второто при ендокринолог.

   

 • Загуба на тегло. Отслабнете. BMI от 20 до 24, мазнини в идеалния случай под 15%.

   

 • Корекция на двете соли, които отговарят за кръвно налягане - калий и магнезий. Знаете: Калий над 5,0 mmol/l, магнезий над 1,0 mmol/l. Магнезий до диария. А калият? Трябва да го измервате и коригирате по-често.

   

 • Набавете омега 3 (2 до 4 г дневно) и Аргинин (6 г дневно). И тук трябва да измервате.

   

 • Ако след тази програма, кръвното налягане все още е твърде високо. Това ви изнервя. Мен също. Тогава възниква съмнение, че не можете да контролирате кръвното си налягане. Ключова дума: кортизол. Кортизолът е висок, тестостеронът - нисък. Кортизолът може да се понижи с медитация или с дълги бягания. Не знам за трети начин.

   

 • При дамите трябва да помислим и за прогестерона. Съкратено и поразително. Можете да го измерите, можете да го повишите с 10% натурално идентичен прогестеронов крем.

   

Това е основата. Обикновено това е достатъчно. А ако това не е достатъчно, значи наистина нямате късмет. Защото тогава нямаш друг избор, освен да бягаш. Тренирайте сърцето си и кръвообращението си. Бягане. Бягане в продължение на часове. Не става дума за обичайните 3 часа седмично или нещо подобно, а за всеки ден. За часове. Всеки ден.

 

Както са правили вашите предци. Тогава са имали отлични лекари.

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват