Вътрешен мир. Започнете живота си днес ....

 

Бхагавад Гита (Bhagavad Gita), един от най-важните текстове на индийската философия, е пълен с рецепти. Харесвам рецепти. Целта е да се успокоим вътрешно и да се съсредоточим. С други думи, способността да се концентрирате. Тайната на всички хора, които са постигнали велики неща...

 

Когато шофирате автомобил, наистина трябва да шофирате автомобил. А не да говорите със роднините си или да не спорите вътрешно с данъчната служба... Когато имате време за децата си (ако!), трябва да бъдете изцяло с тях. И не се занимавайте с нещо друго... знаете какво имам предвид: Никога не сте сами. Никога!

 

Защо е толкова важна способността за концентрация, способността за поглъщане на задачата? Защото ви дава вътрешен мир. А

 

Вътрешният мир е щастие.

 

Това е друго, много практично обяснение на двусмислено, мъгляво понятие като "щастие". Това означава: Не кратък, опияняващ миг, а... нещо трайно.

 

Дълготрайно щастие.

 

Мислите ли, че има хора, които живеят в това състояние? Не е ли мечтателно? Нека бъдем практични:

 

Една от учебните програми на Бхагавад Гита е контролът над сетивните органи. Какво означава това? Защо трябва да контролирам очите, ушите или вкуса си? Изглежда, че това е малко невярно с оглед на настоящите ни познания за това как мозъкът обработва сетивните впечатления. Тогава те не са знаели това. Днес бихме говорили за контролиране на постъпващите нервни импулси.

 

Какво означава това в практическия живот:

 

 • Нещо се случва и вие НЕ гледате. Това е обратното на зяпане. Магистрала.

   

 • Вие НЕ посягате към смартфона си всяка свободна минута. Нямам такъв. Това също е решение.

   

 • НЕ докосвайте бисквитите, които са на масата. С достатъчно Серотонин в мозъка ... дори не искате да го правите.

   

 • Вместо да гледате телевизия или да четете вечер, медитирате. Чист навик. Превръща се в рефлекс. Започнете днес.

 

 

Това са лесните упражнения. Ако искате да е малко по-трудно:

 

 • Чувате хората да говорят за вас. Умишлено се отдалечавате, за да НЕ можете да проследите разговора. Непознато ....

   

 • Любопитни сте, но НЕ си позволявате да задавате любопитните си въпроси.

 

 

Какъв е смисълът на това?

 

Обикновено мозъкът ни работи по следния начин: Виждаме нещо и го искаме. Или се отвращаваме от него, или реагираме със страх. Вкоренени рефлекси, фиксирани навици. Или пък: Преживяваме нещо и след това обсъждаме дали е било добро или лошо, или повтаряме сцените в главите си... това продължава по цял ден. Мозъкът постоянно реагира на външни стимули и "функционира по външно определен начин". Такъв мозък не е спокоен. По този начин не можете да почувствате истинско, трайно щастие.

 

С рецептите на Бхагавад Гита можете бавно, но сигурно да възстановите контрола над СОБСТВЕНИЯ си мозък. Това отнема време. Но работи. Очаква ви истинската изненада:

 

Няма да повярвате колко богат, пъстър, разнообразен е вашият собствен свят от мисли, т.е. вашите натрупани знания и подсъзнателни отпечатъци, които изведнъж разцъфват и изпълват ежедневното ви мислене.

 

От външна решимост към независимост... кога всъщност започвате с ВАШИЯ живот?

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

 

Източник: Bhagavad Gita, Kapitel 2, Verse 61

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват