В миналото супа за сила и желатин - днес Колагенов хидролизат!

Желатинът се използва в медицината от векове, особено при ставни заболявания като артроза. Това е съвсем естествено, защото желатинът се състои основно от колаген - най-важният компонент на хрущялите и костите.

 

Желатинът е белтъчна смес с някои особености. Делът на аминокиселините Глицин, Хидроксипролин и Хидроксилизин е особено висок. Това са аминокиселините от, които тялото се нуждае за образуването на нов колаген. От друга страна, липсват други незаменими аминокиселини като Триптофан. Затова желатинът се нарича "непълноценен" протеин. Ами... ако това помогне?

 

В съвременната кухня желатинът се използва почти само в десертите. Кой яде редовно колбаси с желатин (пача)? В миналото богатите на колаген кости, хрущяли и сухожилия са били варени и използвани като основа за супи. Сега почти никой не го прави. Логично е да предположим, че това означава, че нашите собствени кости и хрущяли ще бъдат по-слабо снабдени. И наистина:

 

Днес остеоартритът е два пъти по-разпространен, отколкото е бил през 19-ти и началото на 20-ти век.

 

Дълго време се смяташе, че причините за това нарастване е увеличаващата се продължителност на живота и затлъстяването. Според проучване на Харвардския университет обаче те (изненадващо!) не са такива. Сигурно има и други причини, но все още не знаем точно какви са те. Така твърдят учените. Мога да си представя в какво се състои проблемът.

 

Промяната в хранителните навици може да е решаващ фактор:

Пица вместо говежди бульон, юфка вместо супа със добре сварено месо.

Приемът на колаген се свежда до нула.

 

Днес не всеки има времето и търпението да готви супи с часове. И така? Какво да правим? Защото несъмнено по-високият прием на колаген би се отразил добре на хрущящите стави.

 

Защо да не ядете директно желатин? Препоръчвам го достатъчно често. Разтворете 10 грама желатин (но обикновен, готварски, т.е. евтин отпадък!) в чай или смесете разтворения желатин в кисело мляко. Между другото, чаят е интересно изживяване, не е много вкусен, но е много засищащ. Казвам го от опит :) ррррррррр

 

Желатинът има своите недостатъци. Той се разтваря само в топли течности и след това образува желатинова маса. Яденето му не е по вкуса на всеки. Освен това желатинът има свой собствен вкус. Ако го ядете само от време на време, можете да го понесете... но всеки ден и в големи количества? Вкусът може да ви накара да настръхнете.

 

Съществува приятна алтернатива: КОЛАГЕН ХИДРОЛИЗАТ, който се произвежда чрез преработка на желатин. Специални ензими разграждат протеините в желатина на по-малки части. Следователно колагеновият хидролизат има по-благоприятни свойства от желатина. Той е безвкусен, може да се разтваря в студени течности и се усвоява по-добре от организма.

 

Предлага се с висока чистота и качество. Как? Какво? Къде? Ами...

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

 

Източник: Wallace IJ, Worthington S, Felson DT, et al. Knee osteoarthritis has doubled in prevalence since the mid-20th century. Proc Natl Acad Sci U S A. 2017;114(35):9332-9336.

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват