Ефективната детоксикация стои на четири стълба

Къде в организма се отлагат токсините от околната среда? Защо това е опасно и как можем да се отървем от тях?

 

Повечето токсини са мастноразтворими и се отлагат в мастната тъкан - също и в мозъка. Ето защо е толкова трудно да се измерят нивата на токсините в кръвта, тъй като токсините не се движат свободно в кръвта, а веднага след навлизането си намират мазно място в тялото или в горната част на мозъка. Токсините се освобождават най-добре по време на гладуване, когато се работи с мастните клетки. Повечето токсини се елиминират от черния дроб, който често е безнадеждно претоварен. Толкова за първия стълб.

 

Трикът се състои в това мастноразтворимите токсини да станат водопропускливи, така че да могат да се изхвърлят от организма чрез бъбреците. Вторият стълб са витамините и антиоксидантите, които покриват токсините, за да могат те да бъдат изхвърлени чрез бъбреците. Витамин Е се счита за мощен детоксикиращ антиоксидант. Витамин С продължава да зарежда Витамин Е за по-нататъшна детоксикация. Витамините от група В ни предпазват от невротоксичното, т.е. увреждащо нервите действие на тежките метали.

 

Основите са добри, а киселините - лоши

 

На трето място е стойността на рН, Киселинно/Алкалната-Стойност, определя успеха на детоксикацията. Прекаленото окисляване на тъканите значително затруднява освобождаването на токсините и дейността на естествените ензими за детоксикация. От друга страна, ако променим рН на тъканите и урината към алкално, внезапно подобряваме цялата функция на детоксикация.

 

За съжаление тялото ни обикновено е твърде киселинно. Причината: всички въглехидрати в крайна сметка са захар, а захарта ни подкиселява. Кафето и алкохолът повишават киселинността. pH на кръвта винаги трябва да се поддържа на леко алкално ниво, тъй като и най-малкото отклонение към киселинност би довело до изстиване на кръвта. В стреса си тялото мобилизира алкални минерали като Магнезий и Калий от мускулите, костите и ставите, за да буферира кръвта. На свой ред излишните киселини от кръвта се отлагат в ставите и тъканите.

 

Пийте много вода

 

Пиенето на големи количества вода извежда киселините. Алкалната диета - и тук високата консумация на зеленчуци и салати е най-ефективна. Тя облекчава тъканта. Ето защо интелигентната и ефективна детоксикация винаги трябва да бъде придружена от последващо обезкисляване. Микроелементът Магнезий е от помощ в тази област, тъй като обезкислява тъканта и възпрепятства абсорбцията на алуминий. Освен това той ни предпазва от спазми, шум в ушите, загуба на слуха, а в по-високи дози - дори от мигрена. С различен механизъм на действие минералът Молибден подобрява ензимите за детоксикация и стойността на pH. Не на последно място, доказано е, че Пробиотичните бактериални култури подпомагат значително изхвърлянето на тежки метали от червата. Ето защо те не трябва да липсват в лечението за детоксикация.

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват