Магнезий - солта на вътрешния мир!

В тялото ни има около 25 грама магнезий (съкратено Mg). От него 60 % са свързани с костите и зъбите, а малко под 39 % се намират в клетките, особено в мускулите. Само 1 % се намира в кръвната плазма.

 

Mg ви прави по-устойчиви на стрес от всяко друго жизненоважно вещество и действа по-бързо от всяко упражнение за релаксация. Защото магнезият за кратко време привежда високоскоростната ви нервна система в покой. Той превръща напрегнатите ви нерви в еластични стоманени въжета.

 

Над 300 функции на енергийния, протеиновия и мастния метаболизъм зависят от магнезия. Магнезият е солта на вътрешния мир.

 

Магнезий за спокойна енергия

 

Колкото повече имате от този минерал, толкова по-добре функционират вътрешните ви електроцентрали - митохондриите. Ставате спокойни и едновременно с това изпълнени с енергия. Това е така, защото Mg регулира възбудимостта на клетъчните мембрани, което играе важна роля за възбудимостта на мускулните и нервните клетки. Изчезва умората и липсата на работоспособност. Мускулите се отпускат, кръвоносните съдове се разширяват, кръвното налягане се понижава, сърцето бие по-ритмично и вие заспивате по-добре.

 

Недостиг на магнезий поради стрес

 

Податливи ли сте на стрес? Тогава можете да предположите, че нивото на Mg в кръвта и съответно в клетките е твърде ниско. Защото напрежението, стресът на работното място, извънредният труд и семейството едновременно, финансовите притеснения, твърде високите изисквания към себе си, проблемите с партньора, шумът и много други стресови фактори увеличават неимоверно нуждата от Mg.

 

Стресът поглъща магнезий и води до допълнителна нужда на магнезий.

Много от ензимите зависят от Mg, който е унищожен от стреса, вие страдате. Тогава се борите със следните симптоми:

Мигрена, главоболие, безсъние, мускулно напрежение, високо кръвно налягане, сърдечна аритмия, сърцебиене, вътрешно безпокойство, депресивно настроение, шум в ушите, синдром на хроничната умора.

 

За съжаление нивата на Mg в кръвта на българите са плачевни. Те се намират в долната третина. От къде го знам?! Виждам го ежедневно във вашите кръвни изследвания!

 

Магнезият се набавя трудно

 

При стресиращия ни съвременен живот се нуждаем от повече Mg, за да управляваме жизненоважни ензими. Повече Mg за вътрешен мир.

 

Но в днешната диета получаваме все по-малко от това чудодейно вещество.

 

  • Mg се съдържа в пълнозърнестите продукти, бобовите растения, соята и листните зеленчуци. И разбира се, вие ядете това всеки ден в офиса и на път... Точно така! Това е нашият проблем!

     

  • Вероятно консумирате и твърде много сол и мазнини. Солта стимулира изхвърлянето на Mg. Мазнините разпенват Mg в червата и предотвратяват усвояването му. Днес 40 % от калориите, които приемаме, са от мазнини.

     

  • А онази чаша алкохол вечер? Когато пиете алкохол, за нула време отделяте 50 mg Mg през бъбреците.

     

  • Фосфатсъдържащите безалкохолни напитки и колата значително намаляват абсорбцията на Mg. Ето защо толкова много млади хора са нервни и неспокойни: недостиг на Mg, дължащ се на фосфати.

     

  • Но, основната причина за чувствителността на българите е, че в почвата има недостиг на магнезий. Бедната на магнезий почва пък гарантира ниското му съдържание в плодовете и зеленчуците.

 

Магнезий - дневна нужда

 

Трябва да си осигурите минимум 400 mg Mg всеки ден. Ако се храните здравословно - наистина здравословно - ще получите тези количества. Теоретично. Но за съжаление организмът усвоява само 20-50 % от него дневно.

В перспектива:

За да покриете дневната си нужда, днес трябва да изядете 45 ябълки, 60 яйца, 11 банана или 140 грама бадеми. Ще се получи ли това?

 

Нива на магнезий в кръвта - попълнете депата си

 

Недостигът на магнезий е чума: рутинно проучване сред 1033 души, представено на Световния магнезиев конгрес, показва, че само 10% от тях са имали идеални нива на магнезий в кръвта. Знаете ли какво е Вашето нивото на Mg?

 

  • 0,5 - 0,75 mmol/l

    В клетките е налице остра нужда от Mg. Типични: пристъпи на мигрена, свръхстимулация, умора, шум в ушите до внезапна загуба на слуха, по-късно сърдечносъдови заболявания.

     

  • 0,75 - 0,90 mmol/l

    Долната третина от нормата. Недостиг на Mg в клетките. Чувствате се апатични, податливи сте на стрес и не сте много ефективни.

     

  • 0,9 - 1,1 mmol/l

    Идеално. Клетъчните депа са запълнени.

 

Повишете нивото на Mg над 0,9 mmol/l. Само с 300-600 mg допълнителен Mg в продължение на няколко месеца ще компенсирате недостига в клетките. Едва тогава нивото на Mg в кръвта ви ще се повиши отново.

 

Какъв е най-лесният начин да го направите? Разтворете 600 mg Mg = две сашета Магнезиев цитрат (саше) forever young – КЛИК... в един литър вода и го пийте на глътки през целия ден. По този начин подобрявате абсорбцията на Mg, тъй като твърде много магнезий се отделя незабавно от бъбреците. И се уверете, че магнезиевият препарат е с добро качество (!!!). Магнезиевият цитрат е най-подходящото вещество, тъй като се усвоява най-добре от организма.

 

 

Предупреждение? Твърде много?

 

Отново и отново се чуват гласове, които предупреждават да не се приема твърде много магнезий, тъй като излишъкът от него ще отмие другите соли в кръвта. Като естествен антагонист на калция, Mg оказва влияние върху изместването му в организма. Излишъкът от Mg действително възпрепятства движението на калция, но само при прием на повече от 2 g дневно.

 

Магнезий срещу мигрена

 

800 хиляди българи, които страдат от мигрена, могат да се възползват пряко от магнезия.

 

Хората с мигрена имат твърде малко магнезий в клетките си. Стотици проучвания вече са доказали това. Те има и твърде малко магнезий в мозъка и мускулите.

 

Изчерпаните и недостатъчно снабдени клетки на хората с мигрена попиват магнезий като суха гъба. Проучванията показват, че допълнителните високи дози магнезий, приемани в продължение на няколко месеца, значително намаляват пристъпите на мигрена. И това е вярно както по отношение на тяхната тежест, така и по отношение на техния брой. Между другото: още през 1930 г. на пациентите с мигрена са били поставяни инжекции с Mg във вените. И те са били излекувани.

 

Магнезий - енергия за издръжливост и загуба на мазнини

 

Магнезият е необходим за производството на енергия в клетъчните електроцентрали - митохондриите. Колкото повече магнезий имате на разположение, толкова по-добре работят клетъчните ви електроцентрали. Производството на енергия в мускулите и сърцето се ускорява само от магнезия. Спортуващите атлети знаят това: нито едно състезание не може да бъде спечелено без допълнителен магнезий. Без магнезий и най-добрият спортист е нищо. Защото издръжливостта не може да се тренира при ниски нива на магнезий.

 

И все пак до 50 % от спортистите, занимаващи се с издръжливост, имат недостиг на Mg, който е повече или по-малко забележим. Спортистите имат значително по-усилен метаболизъм и по този начин имат много по-голям обмен на Mg, отколкото марзеливците. В допълнение, повишените загуби също оказват влияние: по време на тренировка загубите на Mg от 150 mg на ден чрез потта и урината са съвсем нормални.

 

Но магнезият е важен не само за спортистите. Вашата собствена загуба на мазнини се радва на подкрепата на Mg поне толкова. Тъй като той повишава ефективността на ензимите, разрушаващи мазнините. Mg е искра за изгарянето на мазнините.

 

Енергия и благоразумие за офисния човек

 

Работещите на бюро също се нуждаят от големи количества Mg. Мозъкът ви, пригоден за висока производителност, консумира не по-малко от 30 % от общата енергия на тялото ви. Въпреки, че самият мозък произвежда средно 10 пъти повече енергия от другите тъкани. И можете да се досетите: При твърде малко Mg мозъкът ви се изключва по-бързо. Веднага щом повишите ниското ниво на Mg, тялото и умът ви се събуждат от летаргията.

 

Погрижете се за магнезиевия си баланс! Не гадайте и не вярвайте - ИЗМЕРЕТЕ ГО!!! След това вдигнете нивото на магнезий и станете суверенни.

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват