Метастази вследствие на химиотерапия!?

Химиотерапията е полезна при някои видове рак. По-добре казано: става полезна благодарение на кетозата и силната имунна система (Нобелова награда за 2018 г.). Но тя крие и опасности. Някои химиотерапевтични лекарства могат дори да увеличат риска от метастази.

Ето защо трябва да се предпазвате от рак през целия си живот, т.е. ЕЖЕДНЕВНО. Тогава дори не е нужно да се питате колко опасна може да бъде химиотерапията. Знаете как да намалите до минимум риска от рак:

 

  • ежедневно бягане,

  • без празни въглехидрати,

  • много зеленчуци, качествено месо, яйца и риба,

  • без стрес за дълъг период от време,

  • никакъв алкохол и никакъв никотин (здравейте :) никакъв означава никакъв!),

  • достатъчен сън, по-точно: дълбок сън,

  • и снабдяване на тялото с всички есенциални хранителни вещества. СЪС ВСИЧКИ!

 

Спазвате ли всяка от тези точки? Ако не, знаете какво трябва да направите. Наистина трябва да се зачетете отново тук, а не да чакате присъдата на онколога: в България почти всеки втори човек се разболява от рак.

 

Вярвате или не, но превенцията е много по-добра от лечението на рака. Това вече е доказано, съвсем ново проучване върху мишки: Някои химиотерапевтични средства, прилагани при лечението на рак на гърдата, увеличават риска от метастази.

 

Проучванията върху мишки показват, че няколко часа след третирането с химиотерапевтичното лекарство, туморните клетки се натрупват по стените на кръвоносните съдове в областта на белите дробове и след това навлизат в белодробната тъкан. Това наблюдение не е интересно, а ЗНАЧИТЕЛНО, тъй като след лечение на рак на гърдата наистина могат да се появят метастази в белите дробове.

 

Учените откриват какво точно се случва. Обикновено клетките на стените на кръвоносните съдове са разположени близо една до друга. Като тухлена стена. Клетките са свързани помежду си без пролуки чрез т.нар. тесни връзки. Химиотерапевтичното лекарство уврежда плътните връзки и се появяват пролуки. Пролуките отварят пътя към клетъчния слой под тях, където туморните клетки могат да се прикрепят. След това пътят до белодробната тъкан става много кратък ....

 

Но не само химиотерапевтичните лекарства насърчават образуването на метастази. Разбира се, постоянният стрес, неправилната диета, липсата на физически упражнения и кортизоновите препарати също увеличават риска.

 

Отново проф. д-р Кихле (Kiechle), Мюнхенски университет. "Ако жените тичаха редовно, ракът на гърдата щеше да е наполовина по-малко!" Искаш или не това е истината! Разбираш ли? Ти, който днес отново седиш и четеш тази статия. С широко отворени очи.

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

 

Източник: Middleton JD, Sivakumar S, Hai T. Chemotherapy-Induced Changes in the Lung Microenvironment: The Role of MMP-2 in Facilitating Intravascular Arrest of Breast Cancer Cells. Int J Mol Sci. 2021;22(19):10280.

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват