Млади, стройни и резистентни към инсулина?!

 

Това означава, че сте слаби, но нивото на инсулина ви е твърде високо. Стойността на инсулина може да бъде измерена сутрин на гладно, но също и като част от теста за глюкозен толеранс, едновременно с кръвната захар. Това дава много по-добра представа за поносимостта ви към въглехидратите.

 

Защото дори в млада възраст може да се развие опасна инсулинова резистентност, което означава, че вече не можете да усвоявате добре въглехидратите в големи количества.

 

Кит Петерсен (Kitt Petersen) изследва 400 млади, здрави и стройни участници, които също така не са пушачи. Външно всички участници са в много добро здраве. Възрастта на участниците е между 22 и 30 години, всички участници имат здравословно кръвно налягане и никой от тях не приема никакви лекарства. Индексът на телесна маса е между 22 и 24.

 

С други думи, предполага се, че са "напълно здрави".

 

Ако сега тези стройни хора бъдат подложени на тест за поносимост към глюкоза, може да се очаква, че всички те ще го издържат с отличен. Но случаят е точно обратният:

 

При 12 от общо 400-те участници още в началото на изследването стойността на инсулина на гладно е била значително по-висока - 12,1 mIE/ml.

 

Знаем, че всичко над 5,0 mIE/ml е забележимо, а всичко над 9 mIE/ml става опасно.

 

Тези 12 участници вече са развили, напълно незабелязано, изразена инсулинова резистентност.

 

В това проучване, тези 12 участници са допълнително изследвани и им е дадено определено хранене според нормата, съдържащо 55 % въглехидрати, 10 % протеини и 35 % мазнини.

 

При участниците с инсулинова резистентност се наблюдава 2,5 пъти по-високо образуване на триглицериди в черния дроб, а нивото им в кръвта е увеличено с 60% в сравнение с 388 здрави участници. Проблемът при 12-те участници е, че те вече са имали преддиабет, лесно разпознаваем по прекалено високия инсулин на гладно. В резултат на това мускулите абсорбират по-малко въглехидрати и това е предизвикателство за черния дроб, който произвежда мазнини от въглехидратите под формата на триглицериди и по този начин глюкозата изчезва от кръвта.

 

Кит Петерсен обяснява, че тази инсулинова резистентност на мускулите е последвана от инсулинова резистентност на черния дроб.

 

Черният дроб се превръща в омазнен черен дроб, което е много опасно състояние.

 

Освен това в проучването на Албринк (Albrink), както и в това на Макбрайд (McBride), се вижда, че триглицеридите сами по себе си са рисков фактор за развитието на коронарна болест на сърцето. Въпреки това вече е известно, че самия инсулин е много по-силен рисков фактор в сравнение с LDL. Високото ниво на инсулин увеличава вероятността от сърдечен удар с цели 670%.

 

Забележка: Може да сте доста слаби и въпреки това да сте прогресивно резистентни към инсулин, което значително увеличава риска от коронарна болест на сърцето.

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

 

Източници:

  • The role of skeletal muscle insulin resistance in the pathogenesis of the metabolic syndrome, Kitt Falk Petersen et al., 2007, DOI: 10.1073.pnas.0705408104

  • Serum Triglycerides in Coronary Artery Disease, M. ALBRINK et al., 1959, DOI: 10.1001/archinte.1959.00270010010002

  • Triglycerides and risk for coronary artery disease, Patrick McBride, 2008, DOI: 10.1007/s11883-008-0060-9

  • Hyperinsulinemia is a predictor of new cardiovascular events in Colombian patients with a first myocardial infarction, Ronald Garcia et al., 2011, DOI: 10.1016/j.ijcard.2009.10.030

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват