Не давайте шанс на диабета!

Защо диабетът от който страдат хората в напреднала възраст вече се среща все по-често сред младите хора днес? И как правилният начин на живот и хранене могат да предотвратят заболяването? Два интересни въпроса на които ще можете да си отговорите в края на статията :)

 

Разпространява се информацията, че диабетът е във възход. Много хора не знаят и не осъзнават какво се случва. От Диабет тип I - т.е. юношески диабет - страдат повече от пет процента. В този случай клетките, произвеждащи инсулин в панкреаса, са напълно унищожени от автоимунна реакция. Дефицитът на витамин D се счита като (съ)причинител на заболяването. Всъщност, в северните страни са засегнати повече млади хора, отколкото в южните.

От друга страна, диабетът тип II при възрастни е най-често унаследяваното метаболитно заболяване. За щастие, ние самите сме отговорни за появата му! През годините на войната и последвалите я времена на мизерия, диабетът при възрастните (както тогава се наричаше заболяването) почти не e съществуваl. Днес обаче дори ученици с „правилни хранителни“ навици и с наднормено тегло получават диабет с напредване на възраст и затова този тип е кръстен диабет тип II. В този случай организмът първоначално произвежда твърде много от хормона на напълняването инсулин, но рецепторите на клетките стават нечувствителни към неговото действие поради постоянното снабдяване със захар и последващото заливане с инсулин.

 

Щети за милиарди поради високи нива

 

В резултат на това кръвната захар, която вече не може да бъде транспортирана до клетките, продължава да се повишава. По-високите нива на кръвната захар увреждат кръвоносните съдове, бъбреците, очите и мозъка в дългосрочен план, което води до фатални последици. От икономическа гледна точка тази тиха пандемия причинява огромни разходи. Само в Германия годишно се изразходват 20 милиарда евро за медикаменти и лечение на вторични заболявания.

Експертите предполагат, че разходите ще се удвоят през следващите няколко години! А лекарите, вече са обучени навсякъде да разпознават този диабет рано и да започват лечение. Това обаче няма да намали разходите, поне за лекарствата. Междувременно това, което дори много лекари не знаят е: В диетата ни, въглехидратите не са от съществено значение. Ако ги намалите или още по-добре изключите, нивата на кръвната захар ще се нормализират за нула време.

 

Не забравяйте: Всички въглехидрати в крайна сметка са захар. Затова трябва да се избягват хлябът, макаронените изделия, оризът, картофите, както и плодовете и алкохолът. От друга страна, рибата, месото, дивечът, яйцата, зеленчуците и добрите омега-3 мазнини могат да се консумират без ограничения. Този тип диета е отлична не само за отслабване: Причината за захарта в напреднала възраст е отстранена с един замах. Допълнителните упражнения изгарят останалата захар.

 

Премахване на въглехидратите

 

Моето предложение: Просто измерете дългосрочната глюкоза при следващия си кръвен тест, HbA1c е името на тази стойност. Тя отразява не само текущата кръвна захар, но и захарния профил през последните шест седмици. Бих искал да видя стойности на HbA1c под пет процента за всички мои последователи и читатели. Ако нямате желание да приемате таблетки и не искате да си инжектирате инсулин по-късно, трябва напълно да се откажете от въглехидратите, които така или иначе са излишни за живота ни. Да се откажете напълно е по-лесно от намаляването на въглехидратите. Защото само след няколко дни пълно въздържание вече няма да изпитвате никакъв глад за тях.

 

Ако се нуждаете от индивидуална консултация, изготвяне на хранителен план и напътствия, може да се свържете с мен. Кликнете тук...

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват