Как да включим гените на здравето?!

Гените се включват и изключват по различни начини. Два от най-важните механизми са метилирането на ДНК и модифицирането на хистоните.


Хистоните са определени протеини. Те са нещо като къдриците на ДНК. Ако ДНК е плътно увита около хистоните, гените, разположени в тези области, не се четат. Гените са изключени. Ако ДНК се откъсне донякъде от хистоните, информацията за гените може да бъде възстановена отново и генът се включва.


Другият генен превключвател е ДНК метилирането. В този случай въглеродните и водородните атоми - т.нар. метилови групи - са директно свързани към ДНК. Тези придатъци възпрепятстват разчитането на ДНК информацията, генът се изключва.


Много хронични заболявания, като високо кръвно налягане, забравяне, автоимунни заболявания и рак, показват типични модели на включени и изключени гени.

От друга страна, при здравите хора други гени са активни или неактивни. Би било хубаво, ако можехме да включим специално гените, които насърчават здравето. Можете! С Витамин D!


Витамин D включва гени, които подпомагат здравето, и изключва гени, които причиняват болести.


По-специално Витамин D действа върху гените, които отговарят за създаването на нови клетки. С високото ниво на Витамин D вие не само оставате здрави, но и млади, тъй като обновяването на клетките ви работи на бързи обороти. Витамин D действа и върху гените, които са отговорни за смъртта на болните клетки. Това се нарича апоптоза. При високо ниво на Витамин D оставате здрави, тъй като организмът позволява на болните клетки да умрат. Високо ниво означава 25-OH Витамин D между 60 и 100 ng/ml.


Разбира се, освен Витамин D, върху активността на гените оказват влияние и други фактори, като спорт, диета и почивка. Но достатъчният сън, липсата на въглехидрати и ежедневното бягане никога няма да компенсират липсата на Витамин D. 


Знаете ли каква е вашата стойност?

Практически съвет?
• Кръвно изследване!
• Изчисляване на точната дозата!
Зареждане с Витамин D3 + Витамин K2 forever young – клик....

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

Поздрави 🙂
Георги Терзиев


Източник: Snegarova V, Naydenova D. Vitamin D: a Review of its Effects on Epigenetics and Gene Regulation. Folia Med (Plovdiv). 2020;62(4):662-667.

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват