Сенната хрема и червата!

 

Чревният тракт и безбройните бактерии, вируси и гъбички, които живеят в него, се изследват интензивно едва от около две десетилетия. Всяка седмица се добавят нови данни за влиянието на червата върху здравето на целия организъм. Вече е известно, че в червата не само се смила храната, но и се произвеждат и усвояват нови вещества от организма.

 

В зависимост от състава на чревните бактерии се образуват повече благоприятни или вредни за здравето вещества.

 

Излишъкът на вредни за здравето вещества и недостигът на полезни за здравето вещества може да доведе до редица заболявания. Според съвременните научни познания този дисбаланс също допринася за появата на сенна хрема.

 

Какво е известно до момента:

 

 1. В червата на страдащите от алергии, делът на бактериите от вида Clostridium е по-висок, отколкото в червата на хората, които не страдат от алергии. Бактериите активират определени имунни клетки (Т-клетки от типа Th17), които участват в алергичните реакции. Видовете Clostridium се разпространяват главно при консумация на малко фибри.

   

 2. Бактерията Akkermansia muciniphila произвежда противовъзпалителни посланически вещества. Изследванията на изпражненията на деца, страдащи от астма, показват, че при тях тези бактерии са особено малко. Диетата с ниско съдържание на фибри намалява наличието на бактерии Akkermansia muciniphila.

   

 3. При алергични мишки, лекувани с пробиотик, съдържащ бактерии Bifidobacterium longum и Lactobacillus plantarum, концентрацията на IgE в кръвта намалява. IgE е вещество, което е особено повишено при страдащите от алергии.

И така, какво помага срещу сенната хрема?

 

 1. Много зеленчуци!

   

 2. А ако стане наистина лошо, пробиотиците приемани допълнително, намаляват алергичните реакции (Пробиотик forever young probios – клик....)!

   

 3. Витамините С и Е и диетата с ниско съдържание на въглехидрати също помагат. Витамин С и Е, както и изключването на въглехидратите водят до възстановяване на естествения баланс на имунната система (Витамин С Комплекс forever young – клик....; Витамин Е Tокотриеноли forever young – клик....)!

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

 

Източник: Han P, Gu JQ, Li LS, et al. The Association Between Intestinal Bacteria and Allergic Diseases-Cause or Consequence?. Front Cell Infect Microbiol. 2021;11:650893.

 

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват