Трябва ли болниците непременно да реализират печалба?

 

Все повече болници се приватизират и по този начин са обект на финансови интереси. Това означава, че на преден план е не човекът или пациентът, а икономическите интереси на операторите или техните акционери. Това води до значителни изкривявания. Увеличава се броят на печелившите операции и апаратната диагностика. Това ли е причината България да е световен шампион по извършване на ненужни операции и изследвания? Интересен въпрос над който всеки трябва да се замисли!

 

Наистина е лошо, когато се наемат консултантите по управление. Защото те правят това, което умеят най-добре: Съкращаване на работни места, намаляване на обема на работа и закриване на нерентабилни отдели. Удивително е да виждам колко много милиарди се отпускат лекомислено за всичко друго, но не и за хората, от които зависим най-много в труден момент.

 

Например, консултанти по управление съветват фармацевтична компания, която произвежда много ефективно лекарство срещу Хепатит С, да спре да инвестира в него. Защото в противен случай това заболяване не би се разпространило и в крайна сметка би направило това лекарство напълно излишно. Особено лошо е, когато лекарите (трябва да) дават съвети за лечение или операции, въпреки че след това не може да се очаква по-добър резултат. Защото честният съвет носи НУЛА лева, докато дори излишните лечения се възнаграждават добре.

 

Надявам се тази статия да Ви помогне да осъзнаете как работи съвременната конвенционална медицина и кой е главния движещ интерес в нея!

 

По-важното е да разберете, че здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват