40 години и малко мъдрост

Странно чувство. Всъщност на 20 май навърших 40 години.

Време е да спрем за миг и да се замислим на какво ни е научил животът досега. Поне по отношение на здравето.

 

Всъщност 4-те десетилетия житейски опит могат да бъдат разбити и на 6 послания. И така, какви са моите послания към хората?

 

  1. Вашето здраве е най-ценният ви актив. Затова се грижете добре за тялото си. Грижете се за него с добра храна и физически упражнения, не злоупотребявайте с бърза храна (fast food), захар, алкохол, никотин или други наркотици. Осигурете си добър сън и психическа релаксация. Стойте далеч от лоши новини, криминални и драматични документални филми.

     

  2. Погрижете се за червата си. Те са центърът на вашето здраве. Давайте им това, от което наистина се нуждае: Растителни влакна, фибри, естествени храни, добри мазнини, добри протеини. Въглехидратите (за предпочитане под формата на плодове или овесени ядки) са "добавка", за която трябва да се потрудите.

     

  3. Погрижете се за устната си хигиена. Зъбите с кариеси, джобове, лоша плака и пломби са хроничен източник на възпаления и постоянно предизвикват имунната ви система. Освободените посланически вещества предизвикват възпалителни процеси и в други части на тялото. Освен това неприятните бактерии от устната кухина могат да достигнат до сърцето по кръвен път и да атакуват коронарните съдове, сърдечните клапи или сърдечния мускул.

     

  4. Яжте, докато се заситите. Дъвчете старателно! Винаги се питайте, преди да сложите нещо в устата си: Гладен ли съм сега? Или това е само апетит, желание или неудовлетвореност? Ако не можете да си отговорите на този въпрос, първо изпийте голяма чаша вода.

     

  5. Заобиколете се с приятни и позитивни хора. Откъснете се от токсичните взаимоотношения!

    Има хора, които изсмукват енергията и радостта от вас като демоните в "Хари Потър". Това могат да бъдат партньори, роднини, колеги или дори работодателят ви. Не се примирявайте с тях, откъснете се от тях, напуснете ги.

     

  6. Бъдете благодарни за това, което животът ви дава. В кутията с шоколадови бонбони на живота със сигурност ще има един или два сладкиша, които изобщо няма да ви харесат. Но все пак бъдете благодарни, че ви е било позволено да ги опитате. И ако животът ви е повалил, съберете цялата си воля, изправете се отново и продължете да бягате.

Досега съдбата е била много добра към мен, наясно съм с това. Особено фактът, че вече 15 години имам до себе си прекрасна съпруга, е невероятно голям дар на живота, за който съм много благодарна. Тя ме дари и с три прекрасни деца, за което съм още по-благодарен!

 

"Здрав" до дълбока старост, това е, което бих си пожела. Разбира се, кой не би искал?

 

Но както нито един златен медал не ти идва просто така, така и всеки човек трябва да даде своя принос за постигането на тази цел. Аз също трябва да работя за нея. И не си мислете, че ми се иска да го правя всеки ден като нещо естествено. Напълно нормално е да не ви се иска да тренирате, да не можете да си вдигнете задника и да ядете шоколад. Но не е важно какво правиш погрешно 30 дни в годината, а какво правиш правилно през останалите 335 дни в годината!

 

Четиридесет години и малко мъдрост!

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват