Как сладкото убива бавно и сигурно?!

 

Разбира се всичко зависи от началната ви позиция. С други думи: Ако сте стройни, в добра физическа форма, със силна имунна система, спортувате ежедневно и нивото на инсулина ви е приятно ниско (ключова дума: инсулинова резистентност), тогава захарта и сладкишите от време на време, няма да ви навредят. Ще повишат кръвната ви захар и инсулинът ви ще се повиши незначително.

 

Между другото: По време на интензивни тренировки можете да ядете захар, без да повишавате инсулина си. Професионалните колоездачи, които карат по пет-шест часа на ден, нямат инсулинова резистентност.

 

Но ако сте нормален човек, като две трети от съгражданите си, т.е. с леко или ясно изразено наднормено тегло, с неизбежната инсулинова резистентност, организмът ви реагира по съвсем различен начин. Дори малки количества захар са достатъчни, един картоф или една пица са достатъчни, и нивата на кръвната захар, инсулина и възпалението се повишават!

 

Това разграничение е от съществено значение за вас. Разбира се, това обяснява вечните спорове във форумите за хранене: "Но при мен е съвсем различно". Да, точно така. Зависи от началната ви позиция!

 

Да предположим, че сте нормален гражданин. Тогава бих искал днес да ви разкажа за истината! За връзката между захарта, празните въглехидрати и опасния хормон на стреса Кортизол.

 

Кортизола, който предизвика хаос в мозъка ви, или по-точно в хипокампуса, центъра на паметта.

 

И така: Познавате стреса.

 

Списъкът със задачи е по-дълъг, отколкото позволява денят. Винаги остава нещо недовършено, което се натрупва допълнително. В такива ситуации много хора посягат към сладкишите. Нищо чудно, че след като ги изядете, системата за възнаграждение в мозъка се активира и отново се чувствате по-добре. Имате мотивация да продължите. Това обаче не трае дълго.

Това, което много хора не знаят е, че освен нивата на Допамин се повишават и нивата на Кортизол. Кортизолът е хормонът на стреса.

Ако нивото на Кортизола е повишено, в организма настъпват редица вредни реакции:

 

  • Кортизолът разгражда белтъчините: Кожата се набръчква, мускулната маса се свива, костите губят своята стабилност.

     

  • Кортизолът повишава абсорбцията на глюкоза в червата.

     

  • Кортизолът повишава нивото на кръвната захар.

     

  • Кортизолът допринася за повишеното натрупване на мазнини.

     

  • Когато нивата на кортизол са твърде високи, нервните клетки в мозъка умират.

     

  • Кортизолът повишава кръвното налягане.

     

  • Кортизолът намалява притока на кръв.

     

  • Ако нивата на кортизол са твърде високи, бъбреците отделят по-малко вода и може да се стигне до задържане на вода в тъканите.

     

  • Кортизолът задържа натрий и увеличава отделянето на калий. Това може да доведе до сърдечна аритмия, мускулна слабост или намалени рефлекси.

     

  • Кортизолът стимулира отделянето на стомашна киселина, която в дългосрочен план може да увреди лигавицата на стомаха.

 

Когато сте подложени на стрес, нивото на Кортизол е повишено, а хормонът на стреса нанася различни вреди. Ако повишите нивото на Кортизола още повече с парче торта или един шоколад, щетите ще са още по-големи.

Вместо това целенасочено намалете Кортизола, като:

 

  • Дишайте дълбоко, бавно и съзнателно, особено при издишване.

     

  • Отивате да тичате. Лека, непринудено усмихнати.

     

  • Никакви въглехидрати, т.е. никакви ПРАЗНИ въглехидрати.

     

  • Протеинови шейкове. Позволено ви е да се поглезите.

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

 

Източник: Zänkert S, Kudielka BM, Wüst S. Effect of sugar administration on cortisol responses to acute psychosocial stress. Psychoneuroendocrinology. 2020;115:104607.

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват