Пубертет без пъпки?

Когато гледам пъпчиви млади лица, аз самата изпитвам болка. Пъпките болят, понякога ужасно. Проблемът не е в самата болка, а в умственото внимание, което винаги е заето с болката. В тези моменти всичко се върти около болката, а може би и около срама от пъпките. В тези моменти животът е нещастен.

 

Често чувате, че пъпките са нещо нормално по време на пубертета. Вярно ли е това?

 

По време на пубертета настъпват хормонални промени. Те благоприятстват появата на пъпки. Въпреки това хормоналните промени обикновено не водят до появата на толкова много пъпки, колкото се наблюдават при младите хора.

 

Много пъпки се появяват само когато хормоналните промени съвпаднат с неблагоприятен хранителен режим.

 

Основният проблем са захарта и преработените храни, т.е. всички видове сладкиши, безалкохолни и енергийни напитки, сладолед, пица, тестени изделия, хамбургери, сандвичи, сладкиши, чипс и снаксове. След консумация първо се повишава нивото на кръвната захар, а след това и нивото на инсулина.

 

Високото ниво на инсулин води до състояние, наречено фоликуларна хиперкератоза. Сложна дума, не е необходимо да се запомня. Всеки ги е виждал поне веднъж. Малки пъпчици с бяла или тъмна точка в средата. Те могат да бъдат толкова много, че да изглеждат като гъши тръпки. При възрастните тази кожна промяна се проявява главно в горната част на ръцете, бедрата и седалището, а при децата и тийнейджърите - на лицето. Но не е задължително те да са толкова много, дори няколко малки пъпки могат да се превърнат в дебели, пълни с гной пъпки.

 

Високите нива на инсулин водят до прекомерно производство на кератин - протеинът, който изгражда основната структура на косата и ноктите. Той се натрупва около космения фоликул и блокира изхода му. Когато косменият фоликул е напълно затворен, се образуват светли петна. Точките са изграден от кератин. Ако косменият фоликул е блокиран, но отворен, се образуват тъмни петна. При контакта на кератина с кислорода той се окислява и след това променя цвета си. Независимо дали запушеният космен фоликул има тъмни или светли петна, и двете са склонни към възпаление. Това води до гнойна пъпка.

 

В допълнение към празните въглехидрати, млечните продукти могат да причинят запушване на космените фоликули, които след това се превръщат в пъпки. Млякото естествено съдържа около 60 различни хормона. Теленцата се нуждаят от тях, за да растат бързо и добре. Тези хормони могат да засилят ефекта от хормоналните промени през пубертета и да доведат до повишено образуване на кератин в космените фоликули - също като високия инсулин.

 

Между другото, гнойните пъпки не засягат само тийнейджърите по време на пубертета, но и възрастните.

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце.

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

 

Източник: Melnik BC, Schmitz G. Role of insulin, insulin-like growth factor-1, hyperglycaemic food and milk consumption in the pathogenesis of acne vulgaris. Exp Dermatol. 2009;18(10):833-841.

 

Thiboutot, DM. The role of follicular hyperkeratinization in acne. Journal of Dermatological Treatment. 2000;11(2):5-8.

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват