Щастие и здраве

"Тъй като това е много благоприятно за здравето, реших да бъда щастлив". Това е казал френският философ Волтер (Voltaire), живял от 1694 до 1778 г., който почива на 84 години. За онова време това е повече от преклонна възраст. Изглежда, че в неговия принцип има известна истина.

 

Между другото, никога не можете да станете щастливи. Можеш само да бъдете щастливи. Има толкова много хора, които на практика са световни шампиони в желанието си да станат щастливи, но въпреки това никога не постигат целта си. Коварното е, когато те свързват потенциалното си щастие с твърдения от типа "ако". "Ако спечеля от лотарията, тогава ще бъда щастлив".

 

Щастлив е не този, който има много, а този, който се нуждае от малко. Истинското щастие идва отвътре. Милионерът от лотарията обикновено е точно толкова щастлив или нещастен след 6 месеца, колкото е бил преди да спечели. Между другото, същото се отнася и за хората, които внезапно са останали парализирани в резултат на злополука. След шест месеца тези хора обикновено отново са толкова щастливи или нещастни, колкото и преди, въпреки увреждането.

 

В медицината щастието и любовта не играят никаква роля. Всъщност колкото по-болен си, толкова по-щастлив трябва да си. Защото само тогава самолечебните сили могат да извършат чудеса.

 

Не можете да видите щастието в ултразвук или рентгенова снимка. Ето защо толкова много лекари тънат в мрак, защото като специалисти със своето тунелно зрение никога не могат да обхванат цялото човешко произведение на изкуството и да окажат помощ. Затова важат старите принципи:

 

Всеки е архитект на собственото си щастие ...

Всеки е отговорен за собственото си здраве ...

Всеки държи силата в ръцете си ...

 

Кратко, ясно, точно!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват