Лечебна Кетоза. Как работи и за какво трябва да внимаваме?!

 

Кетозата може да бъде измерена и то много просто. А именно чрез кетонните тела, които се образуват когато навлезете в кетоза. Кетоните тела се наричат Бета-Хидроксибутират (Beta-Hydroxibutyrat или накратко B-OHB).

 

Ако намалите консумацията на въглехидрати до 50 грама или по-малко на ден за около седмица, при умерена консумация на протеини, тази стойност ще надхвърли 0,4 mmol/l. При 20 грама или по-малко въглехидрати на ден, кетонните тела ще продължат да нарастват до 5 mmol/l.

 

Това е нормален физиологичен отговор при намаляването на въглехидратите и превключването от глюкоза към изгаряне на мазнини, т.е. кетонни тела.

 

И да, мозъкът и мускулите, особено сърцето, могат да метаболизират и двете. Кетонните тела обаче са предпочитани от мозъка и сърцето!

 

И защо трябва да измервате кетоните тела?

 

 

Защото, ако се надхвърли границата от 5 mmol/l и влезете прекалено много в кетоза, това се отразява на киселинно-алкалния баланс и се стига до диабетна кетоацидоза. Ето защо, независимо дали го правите чрез кръв или урина, трябва да следите при всички случаи.

 

Важни за съпътстващата кетоза са така наречените Високо ненаситени мастни киселини (Highly Unsaturated Fatty Acids), накратко Омега-3. Известно е, че те ефективно намаляват инсулиновата чувствителност и също така намаляват оксидативния стрес и отстраняват свободните радикали, които иначе биха причинили калциране на съдовете.

 

Интересно и ново за мен е, че съществуват така наречените глюкогенни и кетогенни аминокиселини. Ето защо по време на кетоза се препоръчва само умерена консумация на протеини, но висока консумация на мазнини.

 

Глюкогенните аминокиселини също могат да се превърнат в захар. Кетогенни аминокиселини са Левцинът и Лизинът. Кетогенни и глюкогенни са Фенилаланин, Изолевцин, Треонин, Триптофан и Тирозин. Другите, които остават, са изключително глюкогенни.

Без две кетогенни аминокиселини, кетозата става по-трудна. Липсата на Левцин може също така да влоши ефективността на инсулина. Ако тези две аминокиселини са в достатъчно количество, затлъстяването и инсулиновата резистентност намаляват.

 

Друг момент, който трябва да се вземе предвид при кетогенната диета, освен ежедневното измерване на кетонните тела е солта. Не бива да се забравя, че един литър кръв съдържа 2 г натрий.

Тъй като е широко известно, че високовъглехидратната диета променя електролитния баланс. Консумацията на въглехидрати кара бъбреците да абсорбират отново сол, докато кетогенната диета ни кара да губим сол.

 

Промяната на диетата често води до главоболие, умора, слабост и запек. Това може да бъде подобрено чрез консумация на електролити посредством костни бульони, които снабдяват организма не само с колаген, аминокиселини и мазнини, но и с биоактивни електролити с висока ефективност.

 

Ето как работи кетозата. Ако ви е нужна още информация и насоки, не се колебайте да се свържете с мен. Може да го направите от тук – клик....

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват