Висока пикочна киселина? Как да се справим с този проблем?

 

Повишените нива на пикочната киселина често се разглеждат като рискови фактори за подагра или камъни в бъбреците. Пикочната киселина обаче оказва влияние върху целия организъм. Въпреки това пикочната киселина не е вредна сама по себе си, тялото се нуждае от нея в малки количества. Но не бива да е прекалено висок.

 

Високите концентрации на пикочна киселина водят до хронични възпалителни реакции!

 

Хроничните възпалителни реакции от своя страна са причина за хронични заболявания като диабет, високо кръвно налягане, сърдечносъдови заболявания и много други. Същевременно повишените нива на пикочна киселина се считат за самостоятелни рискови фактори за тези заболявания. Прекалено многото пикочна киселина може да доведе до невродегенеративни заболявания като Паркинсон, Алцхаймер и значително увеличава риска от РАК.

 

Но откъде идва пикочната киселина? (!!!)

 

Според д-р Дейвид Пърлмутър (David Perlmutter), автор на бестселъра "Тъп като хляб", консумацията на фруктоза е основната причина за това.

 

Когато фруктозата се разгражда в организма, се образува пикочна киселина.

 

Фруктозата се среща естествено в плодовете. Проблемът обаче не е в домашно отгледаните кисели плодове. Фруктозата се съдържа в много преработени храни, в готовия дресинг за салати, плодовото кисело мляко, мюслитата, сладкишите, хляба, консервираните храни и много други. Плодовите сокове, дори 100% органичните, прясно изцедени също са проблем. Те съдържат твърде много фруктоза.

 

 

На хората с повишени нива на пикочна киселина обикновено се препоръчва да избягват храни с високо съдържание на пурини. Пурините са съставни части на ДНК, така че обикновено се срещат във всички храни. Особено високо съдържание на пурини обаче имат червеното месо, карантията, сардините, аншоата и ракообразните.

 

Д-р Пърлмътър съветва хората да избягват по-специално фруктозата, според неговия опит това понижава нивата на пикочната киселина много по-добре, отколкото избягването на месото. Въпреки това карантиите, сардините, аншоата и ракообразните не трябва да се консумират в прекалено големи количества или прекалено често.

 

На някои пациенти дори се препоръчва да избягват някои богати на пурини зеленчуци, като аспержи или броколи. Според д-р Пърлмутер това не е ефективно, тъй като зеленчуците съдържат много други вещества, като вторични растителни вещества и диетични фибри, които допринасят за понижаване на нивото на пикочната киселина.

 

От друга страна, бирата е проблематична. Тъй като за производството и се използват дрожди, бирата съдържа и много пурини. Затова бирата трябва да се избягва във всички случаи.

 

Много лаборатории смятат, че нива на пикочна киселина под 7 mg/dl или 416 µmol/l са нормални, тъй като подаграта обикновено се проявява при това ниво. Д-р Пърлмутър смята, че тази стойност е твърде висока, тъй като пикочната киселина стимулира значително възпалителните реакции дори при по-ниски концентрации.

 

Д-р Пърлмутър смята, че стойности на пикочната киселина под 5,5 mg/dl или 327 µmol/l са здравословни.

 

Между другото, изследването струва само два, три лева. В повечето случаи пикочната киселина се измерва рутинно по време на прегледа при личния лекар.

 

Можете да намалите нивата на пикочната киселина по следните начини:

 

  • Диета, богата на прясно приготвени зеленчуци във всякакви форми и цветове.

     

  • Пиене на една чаша кафе на ден.

     

  • Приемане на Кверцетин (500 mg дневно) и Витамин С (1-3 g дневно) като хранителни добавки. Добър вариант за това е Витамин С Комплекс forever young – клик ....

     

  • Избягване на празните въглехидратите, полуфабрикати, сладкиши, плодови сокове и бира.

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

 

Източник: Д-р Пърлмутър в разговор с д-р Хайман: ШОКИРАЩАТА НАУКА за предотвратяване на затлъстяването, диабета и ХРОНИЧНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ.

На адрес: https://www.youtube.com/watch?v=i8n_vKE6VaQ&list=PLA5Z1Q1JnNwYkPn3Rly_dMZDxYCGrTtYK

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват