Глюкоза и фруктоза. Лоши ли са?

 

Плодова захар (фруктоза) звучи много здравословно. Но фруктозата е два пъти по-вредна от глюкозата. Това е достатъчно лошо. С глюкозата, която ядем, тялото поне ще има възможност да я превърне директно в енергия - при условие че се упражняваме достатъчно. Без упражнения обаче тази захар се превръща в мазнини. Запомнете: всички въглехидрати от хляба, макаронените изделия, картофите и ориза в крайна сметка се метаболизират като глюкоза или се складират като мазнини!

 

Метаболизмът на фруктозата е различен. Дори при висока физическа активност и енергийни нужди 90 % от използваната в промишлеността фруктоза се превръща незабавно в мазнини за съхранение. След това тя лесно се отлага в черния дроб, така че дори децата и юношите развиват омазняване на черния дроб, ако например ядат много полуфабрикати или пият безалкохолни и енергийни напитки.

 

Домашна работа: моля, погледнете списъка със съставки във всички храни и напитки и потърсете фруктоза. Ако се съмнявате, стойте далеч! Фруктозата не само причинява омазняване на черния дроб (причина номер едно за умора), но също така увеличава пикочната киселина и насърчава образуването на камъни в бъбреците, диабет, деменция и вероятно дори рак.

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват