Гладуване като част от алтернативна терапия при рак – поддържане на имунната система и автофагия за борба с туморите

Гладуване при рак: естествен съюзник в борбата с болестта

Georgi Terziev

Рак... Все повече хора получават тази ужасна диагноза, включително и все по-млади. Обичайните терапии са свързани със значителни странични ефекти. Хирургичното отстраняване на тумор е разумно в повечето случаи. Гладуването също е разумно, и то по няколко причини:

  • Гладуването препрограмира естествените убиващи клетки (NK-клетки), което подобрява тяхното оцеляване в суровата туморна среда и увеличава способността им да се борят с рака.
  • Гладуването понижава нивото на глюкозата в кръвта, което затруднява растежа на раковите клетки, тъй като те са силно зависими от глюкозата като източник на енергия.
  • Гладуването понижава нивото на инсулиновия растежен фактор (IGF-1), маркер за повишен риск от рак и укрепва защитните сили на нормалните клетки.
  • Гладуването, което продължава повече от 18 часа, стимулира автофагията, клетъчен процес, който елиминира увредените клетки и по този начин може да предотврати превръщането им в рак. При хора с инсулинова резистентност може да отнеме до 24 часа без прием на храна, докато автофагията започне да действа.
  • Периодичното гладуване се свързва с намалено възпаление и подобрени клетъчни поправителни процеси, което допринася за неговото противораково действие.
  • Проучвания върху мишки са показали, че гладуването може да направи раковите клетки по-чувствителни към химиотерапия и да защити нормалните клетки, което често подобрява резултатите от лечението.

За много хора с рак е разумно да гладуват от една седмица до 10 дни. През този период трябва да се обърне внимание на много доброто хидратиране и преди всичко на доброто снабдяване с електролити като натрий, калций, магнезий и калий. Допълнително могат да се приемат хранителни добавки като витамини С и D, цинк, омега-3 и витамини от група В, като трябва да се има предвид, че приемането на някои от тези препарати на празен стомах може да доведе до гадене.

По време на гладуването не се допускат протеинови шейкове или bulletproof кафе (бронирано кафе). Препоръчителни са билкови чайове и зеленчукови бульони.

След седмицата на глад се препоръчва да се гладува ежедневно от 16 до 20 часа и да се яде само през оставащите 4 до 8 часа. Ако комбинирате периодичното гладуване с кетогенна диета, няма да изпитвате глад през останалото време.

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

Поздрави :)

Георги Терзиев

Източник: de Groot, S., Pijl, H., van der Hoeven, J.J.M. et al. Effects of short-term fasting on cancer treatment. J Exp Clin Cancer Res 38, 209 (2019).

Назад към блога

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.