Зеленчуците срещу болестта на Алцхаймер? НОВО!

Лекото възпаление на мозъка, което продължава с десетилетия, води не само до депресия, но и до деменция и болестта на Алцхаймер. Антиоксидантите противодействат на възпалението. Знаете. Поне по принцип. Флавоноидите, т.е. вторичните растителни вещества, са такива антиоксиданти. Следователно цветните зеленчуци и плодове би трябвало да намаляват риска от деменция.

 

Точно това е изследвано в цялостно проучване (2021 г., съвсем ново). В него вземат участие общо почти 50 000 жени и 30 000 мъже. Продължителност на изследването: 20 години. Участниците трябваше да посочат няколко пъти във въпросниците как са се хранили и да отговорят на въпроси за паметта си. Големият брой участници и дългият период на изследване правят проучването висококачествено. Разбира се: въпросниците не са толкова добри. За съжаление не виждам алтернатива в това проучване. Освен това е практически невъзможно да се измери, т.е. да се открият многото различни флавоноиди в кръвта.

 

Въпреки това резултатът е интересен.

 

При хората, които ядат много зеленчуци и плодове, рискът от деменция намалява с 20%.

 

Не всички флавоноиди имат еднакъв ефект. Флавоните и антоцианините предлагат специална защита. Това се определя от състава на зеленчуците, които участниците в проучването са консумирали.

 

  • Флавоните са особено богати в жълтите и оранжевите плодове и зеленчуци. Те се съдържат в морковите, доматите, цитрусовите плодове, чушките, тиквите и много други сортове.

  • Антоцианините са особено богати в по-тъмните плодове и зеленчуци. В боровинките, къпините и в тъмните зеленчуци като червено зеле, патладжани, цвекло и червен лук.

 

Проучването обаче има един сериозен недостатък:

 

Как би изглеждал резултатът, ако се вземат предвид не само количеството флавоноиди и тяхното антиоксидантно действие? Как би изглеждал успехът, ако се избягват предимно възпалителните реакции чрез липса на въглехидрати и упражнения?

 

Доколко комбинацията от антиоксидантни флавоноиди, т.е. зеленчуци, и противовъзпалителен начин на живот би намалила риска от деменция?

 

Със 100 процента? Нулево слабоумие? Това е моето предположение!

 

Забелязвате ли? Това си беше чиста епигенетика. Стълбата на светло. Свещеният граал, който би могъл да спаси остарялата конвенционална медицина от все по-очевидната криза на провал (помислете за Corona!) и да даде възможност за триумфално ИЗЦЕЛЕНИЕ.

 

Е, добре. Прекрасно. Нали разбрахте? Личната отговорност, активното действие - защото само това е епигенетика. За жалост разбрано и запазено за малцина. Така, че в добрите дни търпеливо чакам по-добри проучвания. В лоши дни... се боря със собствената си инерция. Не трябва да чакате добри проучвания, а да ги правите. На практика това означава да прегледам събраните медицински документи, вашите лабораторни листове и да ги оценя. И резултатът за МЕН е СЛЪНЧЕВО ЯСЕН.

 

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

 

Източник:Yeh TS, Yuan C, Ascherio A, Rosner BA, Willett WC, Blacker D. Long-term Dietary Flavonoid Intake and Subjective Cognitive Decline in US Men and Women. Neurology. 2021;97(10):e1041-e1056.

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват