Инсулинова резистентност!

Диабет тип II е най-често наследяваното метаболитно заболяване. 30% от нас носят гени за това. Но ние самите определяме с поведението си дали гените са активни, или не. Между другото, диабет тип II се наричаше старчески диабет. Но той е преименуван, защото днес дори учениците страдат от старческия диабет.

 

При диабет тип I изобщо не се произвежда инсулин. При старческия диабет, обаче тялото първоначално произвежда повече инсулин. В резултат на това рецепторите на клетките губят чувствителността си към това посланическо вещество. Те се притъпяват и нивото на кръвната захар се повишава.

 

Разбира се, хората с наднормено тегло са предопределени за инсулинова резистентност. Но дори стройните хора могат да страдат от него, ако кръвната захар ги залива твърде често. Например след консомацията пица, тестени изделия, сладкиши, безалкохолни напитки, ориз, картофи, варива и дори плодове, кръвната захар се покачва и се отделя обилно количество инсулин.

Повишеният инсулин спира изгарянето на мазнините. Складира мазнините. Води до отоци чрез намалено отделяне на натрий и повишава нивото на хормона на стреса. Импотентността и остеопорозата също са страничен ефект на инсулина.

 

Нивото на инсулина на гладно трябва да е под 5 µU/ml. При диабетиците обикновено се измерват 20-40 µU/ml. Когато се въздържате от въглехидрати и захар, нивото на инсулина се нормализира бързо - но не и резистентността. Може да отнеме до няколко месеца, докато рецепторите започнат да работят отново. Достатъчните количества полезни мазнини (омега 3), магнезий, цинк и хром могат да ускорят въстановяването.

 

Според вашият диабетолог диабета не се лекува. Според хората осъзнали истината диабетът изчезва след няколко месеца :)

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

И моля ви спрете да повтаряте: „аз имам диабет и трябва да ям хляб“. Това е глупаво!!!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват