Как по естествен начин да потиснем апетита?!

Аз знам два начина. Първият се нарича протеин. Ако повишите достатъчно количество протеини в кръвта си, апетитът ви изчезва. Няма повече глад за сладкиши (триптофанът е основният виновник...). Изведнъж периодичното гладуване успява сякаш от само себе си. Кафе вместо закуска или още по-добре, протеиновия шейк е достатъчен!

 

А вторият потискащ апетита продукт? Съвсем нов. Кратко обяснение:

 

Много хора с наднормено тегло са постоянно гладни и с право се оплакват от това. Ето защо хората се обръщат към потискащите апетита средства, които се продават без рецепта. На хората със сериозно затлъстяване, лекарят предписва лекарства с още по-силно действие. Почти всички те имат странични ефекти: Характерни за тях са сърцебиене, безсъние, високо кръвно налягане, импотентност, депресия, гадене и стомашно-чревни проблеми. Накратко: потискащите апетита средства ви разболяват.

 

Но има чудесен естествен продукт за потискане на апетита, който няма странични ефекти! Предлага се в месарницата, на пазара и в супермаркетите:

 

Мазнина!

 

Може би сами сте се сблъсквали с това. След едно тлъсто парче месо сте сити. Глупаво, но... Същото важи и за зеленчуците полети с много истински зехтин. Учени от Лозана (Lausanne) откриват как мазнините действат като средство за потискане на апетита. Съвсем нов, публикувано едва през май 2021 година.

 

След хранене с високо съдържание на мазнини, жлъчната киселина навлиза в мозъка и потиска образуването на протеини, които стимулират апетита.

 

Ако тези стимулиращи протеини вече не се произвеждат, апетитът изчезва.

 

Жлъчна киселина в мозъка? Дали мястото и е там? Тя се намира в червата, където разгражда хранителните мазнини.

 

Всъщност след хранене с високо съдържание на мазнини, черният дроб произвежда жлъчна киселина от холестерола. Тя се освобождава в червата. Там тя се свързва с хранителните мазнини и ги пренася в кръвния поток. Логично е концентрацията на жлъчни киселини в кръвта да се увеличи. Точно това са установили учените. Тъй като кръвта достига и до мозъка (да, да!), концентрацията там също се увеличава.

 

Сензационното обаче е следното: Кръвно-мозъчната бариера, която пропуска в мозъка само много специфични вещества, позволява проникването на жлъчна киселина. Това се случва в областта на хипоталамуса. Известен с участието си в регулирането на апетита. В хипоталамуса жлъчната киселина действа като невротрансмитер. Чувствате се сити. Вече няма желание за храна, дори за сладкиши. Този ефект продължава с часове.

 

Имате ли постоянен апетит? Тогава яжте повече мазнини.

 

Но също така трябва да се откажете от въглехидратите, тъй като те стимулират апетита ви. Те противодействат на желания ефект. И така? Умната ми съпруга се наслаждава на яйца, а аз се тъпча с ядки макадамия...

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

 

Източник: Perino A, Velázquez-Villegas LA, Bresciani N, et al. Central anorexigenic actions of bile acids are mediated by TGR5. Nat Metab. 2021;3(5):595-603.

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват