Киселинно-алкалният баланс е изключително важен!

рН на кръвта ни винаги трябва да остава възможно най-постоянна стойност - 7,4, плюс минус 0,05. Това химиците наричат леко алкална стойност. Ако стойността на рН се понижи, т.е. ако кръвта стане по-кисела, тя ще се съсири във вените ни. Ето защо организмът прави всичко възможно, за да поддържа точната стойност на pH. За да се гарантира това, тялото трябва често да "трупа дългове", т.е. да мобилизира алкални минерали като Натрий, Калий, Калций и Магнезий от костите и мускулите, за да буферира кръвта. В замяна на това киселините се отлагат в мускулите, ставите, костите и съединителната тъкан. А това води до различни усложнения. Последствията могат да бъдат умора, липса на енергия, липса на желание, проблеми с концентрацията и паметта, болки в ставите и мускулите, косопад, екзема и дори психическо неразположение.

 

За съжаление ежедневието и начинът на хранене насърчават образуването на киселини, а не на основи. Захарта, десертите, кафето, алкохолът, зърнените храни, белият ориз, хлябът, сладкишите, колбасите, карантията и месото - всички те образуват киселинни вещества в организма. Претоварването, малкото пиене на вода, повърхностното дишане и лошата стойка също водят до свръхкиселинност или намален прием на кислород. И ако вдишвате лошо, издишвате лошо. Това от своя страна води до натрупване на въглероден диоксид (CO2), който също е киселинен. Не на последно място, липсата на физически упражнения влошават кръвообращение и киселините се натрупват в тъканите.

 

От друга страна, яденето на плодове и много зеленчуци, пиенето на достатъчно вода и физическите упражнения подпомагат изхвърлянето на киселините от организма. Разбира се, това не става за един ден. В края на краищата, тази хронична хиперацидоза също е резултат от дългосрочен процес. Но мога да ви гарантирам едно: ако се погрижите за достатъчното количество основи или активни обезкислители, тялото Ви, целият организъм ще въздъхне с облекчение. Лекарите обикновено не обръщат внимание на киселинно-алкалния баланс на пациентите си. В университета учат, че белите дробове и бъбреците буферират киселините. Това е така, но тези естествени буферни системи често са безнадеждно претоварени.

 

Моето предложение: Инвестирайте сума пари в добра сокоизстисквачка и започнете деня алкално. Прясно цвекло, моркови, цяла краставица, парче целина, ябълки и круши правят вкусен алкален сок. Ако след това добавите малко ленено масло с ценните Омега-3 мастни киселини, цялата храна става толкова здравословна, че би трябвало да се предлага в медицинските завдения. Като добавяте малки промени всеки ден, например понякога парче джинджифил, вкусът никога няма да ви омръзне. Но зеленчуците винаги трябва да са повече от плодовете. Друго предимство е, че всички витамини и жизненоважни вещества не се сваряват докрай и не се отмиват с водата за готвене. Получаваме пълната доза жизненоважни вещества. Това не само подпомага обезкисляването, естествените антиоксиданти, които са все още активни, са и най-добрите детоксикатори.

 

Малка забележка: не ви ли се струва странно, че през есента ябълките в нашите градини гният по земята, а вместо това на учениците се докарват ябълки от Испания или Африка, които са пълни с отрови и пестициди? "O tempara, o mores!" - биха възкликнали древните римляни: (какви времена, какви обичаи!) Тогава вероятно не е имало дума за екобаланс.

 

Освен това гордата стойка спомага за по-доброто издишване на въглеродния диоксид. Гърдите навън, а коремът навътре - това е моето мото. За съжаление днес е обратното. Моля, погледнете себе си отвисоко, точно сега! Какво виждате първо? Гордо набъбналите гърди на героя или по-скоро коремът? В дългосрочен план тази лоша стойка води до анатомично фиксирана гърбица на костенурка. Гръбначният стълб вече не описва двойна S-образна форма, а наподобява буквата "С".

 

Ежедневните упражнения също насърчават разграждането на киселините. Но бъдете внимателни: по време на тренировка може да се стигне до прекиселяване. Затова упражненията не трябва да се правят до крайност, а с мярка. Тренировката трябва да бъде баланс, а не допълнително бреме!

 

Веднъж или два пъти седмично можете да вземате алкална вана. Специални смеси се предлагат в аптеките или магазините за здравословни храни. Това не само укрепва естествената киселинна мантия на кожата, но и освобождава киселини през кожата. Недостатък: трябва да останете в алкалната вода за половин час. Предимството: кожата става копринено мека, а хроничните мускулни и ставни оплаквания, за които никой ортопед все още не е открил причина, изчезват като с магическа пръчка. Опитайте. Тялото ви ще благодари!

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват