Положителните емоции активират мозъка!

Опитът показва: Всеки учебен материал, който се пренася чрез емоции, се запазва по-добре на твърдия диск - както в положителен, така и в отрицателен смисъл.

 

Телефонният номер на новата любов например бързо се врязва в мозъка дори без много повторения. Сухият училищен материал, от друга страна, трябва да се натрапва излишно и бързо се забравя след изпита. Постоянното повтаряне на материала създава измерими нови синапси между мозъчните клетки. Новото обаче е научното познание, че положителните емоции ускоряват многократно растежа на синапсите.

Запомнете: не абсолютният брой мозъчни клетки определя умствения ни капацитет, а степента на свързване в мрежа. Женският мозък тежи средно с 30 грама по-малко от мъжкия. Въпреки това по-малкото тегло и произтичащият от него по-малък брой сиви клетки се компенсират напълно от повече синапси. Затова жените могат да вършат няколко неща едновременно по-добре от мъжете.

 

Стресът разрушава синапсите!

 

Стресът и отрицателните емоции обаче могат активно да разрушат синапсите. Поразителен брой от хората, които се консултират с мен по повод на психосоциално заболяване, като например прегаряне или депресия, съобщават за намалена концентрация и памет. В тези случаи стресът е разяждал синапсите в продължение на месеца, години. Важно е да се направи хормоналния профил, за да разпознае на ранен етап доминирането на хормона на стреса кортизол и да се преборим с него навреме. Между другото, кортизолът не само разрушава синапсите в мозъка, но и много ефективно потиска производството на хормона на настроението серотонин и хормона на движението допамин в организма. Резултатът: възприеманото работно натоварване се увеличава, което води само до отделяне на повече хормони на стреса.

Затова е важно да ограничавате отрицателните емоции и активно да засилвате положителните. За съжаление, негативното ни следва автоматично, докато ние трябва активно да търсим позитивното. Ето защо трябва да спрем вълната от ежедневни - предимно негативни - новини, които достигат до нас чрез медиите. По този начин можем да се предпазим от мисълта, че светът е лош сам по себе си (изхвърляме телевизора и радиото!!!).

Вместо това десетте минути медитация, по време на които мислено и възможно най-реалистично се пренасяме в любимата си ваканционна дестинация, водят до забележимо по-добри усещания и осезаемо по-високо производство на хормоните на щастието, които на свой ред оптимизират способността ни да учим. Ако култивираме много положителни мисли, мозъкът сам се научава да мисли по-позитивно. За съжаление, това се случва и в обратната посока. Мозъкът не оценява. Без значение върху какво се фокусираме - в бъдеще то ще ни подкрепя в позитивното, но за съжаление и в негативното мислене.

 

Послепис: Мозъкът е като парче земя! Може да вземете семена на най красивите цветя, да ги посеете и те ще изникнат, и ще разцъфтят. Но може да вземете семена на най-отровното растение, да ги посеете и то ще израсне! Трябва много внимателно да подбирате семената, които засявате в мислите си.

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват