Прехабилитация или кои са новите насоки в предболничното лечение?

 

 

Хоспитализацията не е особено забавно събитие. Но понякога е необходимо. Умните хора се замислят за момент и се опитват да направят всичко възможно,

 

  • да не се разболяват повече в болницата,

  • да не се заразяват с нови инфекции,

  • да се върнат у дома възможно най-бързо.

 

 

Тези мисли все по-често си проправят път в управлението на болниците днес. Общият термин "прехабилитация" е сравнително нова област на оптимизиране на терапията. Човек просто иска да направи пациента по-здрав, по-стабилен и по-ефикасен ПРЕДИ операцията, с надеждата, че тогава оздравяването ще протече по-бързо и пациентът ще може да бъде изписан по-бързо. Изключително чувствителен фактор на разходите...

 

В една статия по темата прочетох с известно удоволствие четири точки, които са решаващи. Бих искал да коментирам накратко всяка от тях.

 

  • Проучванията в клиники и болници показват, че около 50% от приетите пациенти са недохранени (Gillis 2019). Веднага прави впечатление саркопенията, т.е. мускулната слабост, загубата на мускулна маса, която (цитирам) "води до ограничаване на заздравяването на раните, имунния отговор и реакцията на физическия стрес". В този документ се препоръчва възможно най-скоро да се осигури достатъчно количество протеини (1,2 - 1,6 g/kg), което (отново цитирам) "може да се постигне лесно и ефективно чрез подходящи протеинови препарати".

 

 

Вижте, Саркопенията се изразява в липса на физическа активност (пациенти с ревматизъм!) и за съжаление в твърде малък прием на протеини. Когато всичко стане ясно, вече е много късно. Но все пак: протеиновите добавки се препоръчват тук, в болницата.

 

  • Витаминните и минералните добавки в предоперативната и оперативната фаза съкращават оздравителния процес и престоя в болницата средно с два дни. Мета-анализ установява, че усложненията след операция могат да бъдат намалени с 35%, а смъртността - значително, ако се използват високо дозирани хранителни добавки (Elia 2016).

 

 

Преведено на български език: При постъпване в болницата, приемайте мултивитаминни добавки. Или дори целеви високо дозиран прием на хранителни добавки. Свръхмодерно!

 

  • Състоянието на Витамин D изглежда играе важна роля. Дефицитът на Витамин D корелира с по-висока честота на усложненията и необходимостта от септична ревизия на артропластиката след операции на тазобедрената и колянната става (Emara 2020). Пациентите с недостиг на Витамин D остават с един ден по-дълго в болница и имат значително по-лоши двигателни функции след осем години (Jansen 2017).

 

 

Витамин D бавно, но сигурно придобива специална роля в мисленето на, лекарите. Причината, разбира се, е пандемията от корона и феноменалният успех на терапията с високи дози Витамин D. Обърнете внимание: Тук говорим за високи дози!

 

  • Друга тема на прехабилитацията са пациентите с анемия. Две големи проучвания, в които са сравнени данни за съответно 227 425 и 46 539 хирургични пациенти, показват по-висок риск от смъртност, по-дълъг болничен престой и по-интензивни грижи при умерена до тежка анемия (Munting 2019). Хранителни добавки (Желязо, Витамин В12, Фолиева киселина) са сред основните мерки за ефективна прехабилитация.

 

 

Какво забелязвам. Опитът ми с българските клиники е съвсем различен. Там думата прехабилитация е нещо непознато, а хранителните добавки (есенциите вещества) нещо ненужно!

 

  • Друга важна тема в областта на прехабилитацията е микробиомът. Това е така, защото антибиотичната профилактика по време на операцията, която е почти неизбежна в болниците, нарушава чревната флора и разбира се, влошава имунологичните функции. Мета-анализ на 34 клинични проучвания с 2436 пациенти, подложени на хирургична интервенция, установява, че използването на ПРОБИОТИЦИ намалява значително риска от инфекции (Weimann 2017).

 

 

ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Нали осъзнавате? Молекулярната медицина набира скорост. Все повече се разчита на измерванията. И разбираемо е, че в екстремни ситуации, т.е. в областта на хирургията, ние бавно, много бавно научаваме, че решаващите фактори за здравето, т.е. и за зарастването на раните и липсата на инфекции, са

 

есенциалните вещества, както и

здравословния микробиом!

 

Тези връзки все по-често се обсъждат в медицинската литература. Все по-често! Интелигентните хора са придобили тези знания предварително (например чрез тази новина) и посещават болниците оборудвани и защитени.

 

Източник: Journal of Nutritive Medicine № 2, септември 2021 г., стр. 21

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват