Червата - непризнатият гений!

Знаете ли, че в червата има повече нервни клетки, отколкото в мозъка?

Че червата произвеждат Серотонин също като мозъка?

Затова ли, винаги вземаме най-добрите решения, ръководейки се от стомаха си (интуицията)?

Знаете ли, че в червата живеят повече полезни бактерии, отколкото са клетките в тялото ни?

 

Имаме достатъчно причини да разгледаме отблизо този чудодеен орган. Нормалната медицина се интересува само от колоноскопия, която разбира се има своето оправдание, като профилактичен преглед. Не забравяйте, че ракът на червата винаги започва от доброкачествени полипи, които обаче могат да се изродят. Ако по време на колоноскопията се отстранят всички съществуващи полипи, човек е защитен през следващите десет години от най-често срещаното онкологично заболяване, което се появява независимо от пола.

Смущенията в червата могат да доведат до различни заболявания. Често срещан е синдромът на пропускливите черва (leaky: пропускливо, gut: черво), който е причина за много алергии. В този случай порите на чревната лигавица се разширяват и след това стават толкова пропускливи, че се абсорбират ненапълно усвоени остатъци от храна, които всъщност трябва да се транспортират до естествения изход. Това може да предизвика тежки алергични реакции.

 

Особено в случаите на хранителна непоносимост и алергии червата заслужават най-голямото внимание. Гъбичките - най-вече Candida albicans - често причиняват синдрома на пропускливите черва. Дори кърмачетата могат да бъдат засегнати, което се вижда като белезникави покрития по езика и устната лигавица (млечница). Тъй като устата е само началото на храносмилателния тракт, заразяването на червата е само логично следствие. Застанете пред огледалото и изплезете езика си: Белезникавото покритие показва гъбична инфекция. Ако в червата има гъбички, това винаги означава нарушена чревна флора, тъй като непокътнатата чревна флора представлява защитен щит срещу гъбични инфекции. Този бактериален свръхрастеж може да доведе не само до гнилостни газове и неприятни ветрове, но и до намалено усвояване на важни основни хранителни компоненти. Изследването на изпражненията в специализирана лаборатория внася яснота - изследвайте пробата от изпражненията си за гъбички и за физиологичната чревна флора. В случай на гъбична инвазия трябва да се проведе специална противо гъбична диета, за да се дезинфекцират червата. В случай на бактериален свръхрастеж могат да се използват специални препарати, за да се възстановят правилните бактерии.

 

Остатъците от пестицида глифозат, който е най-често използваната отрова за плевели в конвенционалното земеделие, също могат да направят червата порести. Междувременно тази отрова може да бъде открита в урината на почти всички български граждани. Затова за мен е повече от неразбираемо, че официалните органи многократно класифицират глифозата като безвреден. Влиянието на лобистите просто е твърде голямо. Единственото средство за защита са продуктите от строго биологично отглеждане.

 

Здравите черва винаги се радват на голямо количество фибри, които подобряват перисталтиката им. Това предотвратява запек и в комбинация с висок прием на течности може да се избегнат много слабителни средства. Идеалният вариант е псилиум (хуск) от магазина за здравословни храни, който набъбва 20 пъти в организма. Предимството е, че голямата повърхност свързва много жлъчни киселини, които в противен случай биха се реабсорбирали в края на червата и биха се върнали в цикъла на жлъчните киселини. Ако обаче жлъчните киселини се изгубят поради диета с високо съдържание на фибри, трябва да се произвеждат нови. И тъй като жлъчните киселини се образуват от холестерола, това отклонение автоматично понижава нивото на холестерола.

 

Ако искате да имате здрави черва е изключително важно да дадете правилната храна за да подкрепите полезните бактерии. Те обичат много БИО зеленчуци, ДИВА риба, БИО яйца и БИО месо! Ако имате съмнение и усещане, че във вашите черва не са правилните бактерии, препоръчително е да вземете хранителна добавка с пробиотик.

 

Добър вариант на хранителна добавка с пробиотик е forever young probios (кликни). Probios е микрокапсулиран, по този начин се гарантира, че голяма час от бактериите преминават невредими през стомашната киселина и попадат в червата живи!

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)
Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват