Яжте бавно!

 

Разумното и съзнателно хранене е по-скоро изключение, отколкото правило в наши дни. Обикновено бързо натъпкваме нещо, докато работите, защото няма време за почивки. Обядът се провежда зад волана, пред компютъра или при работещата машина.

 

Но бавното хранене е много по-здравословно:

 

  • То увеличава притока на кръв в областта на червата. Това увеличава усвояването на хранителните вещества.

     

  • Бавното хранене засилва движението на червата, което има положителен ефект върху храносмилането.

     

  • Освен това при бавно хранене организмът произвежда повече енергия от погълнатата храна.

 

 

Екипът на японския учен д-р Юка Хамада (Yuka Hamada) е открил тези интересни взаимовръзки. Той наистина стигна до същината на въпроса и искаше да разбере какво го предизвиква. Дали това е свързано с размера на погълнатите хранителни частици? А може би дори сетивните въздействия предизвикват тези положителни промени?

 

За да се изключи влиянието на размера на хранителните частици, участниците в теста получили 20 милилитра втечнена храна. Веднъж трябваше да я изпият нормално, а в друг експериментален ден трябваше да я задържат в устата си за 30 секунди и едва тогава да я преглътнат. По време на последната серия от експерименти участниците трябваше да дъвчат течността в продължение на 30 секунди, преди да я преглътнат. Преди и след консумацията на храната са измерени кръвният поток, движенията на червата и енергията, генерирана от храната.

 

Резултатът е поразителен, защото въпреки, че изследваните лица винаги са приемали едни и същи количества хранителни вещества, параметрите са се променяли повече, когато е трябвало да задържат течността в устата си по-дълго.

 

Учените стигат до заключението, че решаващ фактор е продължителността на вкусовото преживяване.

 

Дългото, внимателно дъвчене и малките паузи по време на хранене не са загуба на време. Точно обратното, това е натрупване на хранителни вещества и енергия.

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

 

Източник: Hamada Y, Hayashi N. Chewing increases postprandial diet-induced thermogenesis. Sci Rep. 2021;11(1):23714.

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват