Бета-каротинът действа като епигенетичен превключвател срещу Рак!

Хроничните заболявания винаги са съпроводени от епигенетични промени. Например гените, които насърчават бързия клетъчен растеж, внезапно стават активни. Това е характерно за рака. От друга страна, гени, които носят информация за изграждането на т.нар. тумор супресорни протеини, се изключват. Туморсупресорите откриват дефектните клетки и ги унищожават. Ако обаче генът е изключен, това вече не действа и туморите могат да се развиват много по-бързо.

 

Изключването на гените се осъществява главно чрез два механизма. Те се наричат хистонова модификация и метилиране. Хистоновата модификация може да се представи като кадрици с навити около тях косми. Хистоновото тяло е къдрицата, а ДНК е косата. Ако ДНК е увита много плътно около хистоновото тяло, информацията от нея не може да бъде разчетена. В здравия организъм интензивността с, която ДНК се увива около хистоните, се променя постоянно. По този начин гените се включват или изключват според нуждите. Освен хистоновите тела съществува и втори регулаторен механизъм - метилирането. Можете да си го представите като малки гребени за коса. Ако един косъм е пълен с малки гребени, вече не можете да достигнете до косъма. Същото е и с метиловите групи. Ако ДНК е пълна с тях, информацията в тези точки вече не може да бъде разчетена. Броят на метиловите групи в ДНК подлежи на постоянна промяна. По този начин гените се включват или изключват.

 

Наистина умен механизъм, защото например клетките на плода се делят много по-бързо, отколкото клетките на възрастния човек. Всички различни инструкции се намират в ДНК. Те обаче трябва да се включват и изключват в точното време. Ако гените, които нормално регулират бързия растеж на клетките на плода, се активират отново в зряла възраст, може да се появи рак. Раковите клетки също се размножават много бързо.

 

При много ракови заболявания, както и при някои други хронични заболявания, се наблюдава липса на хистонови тела и метилови групи в цялата ДНК.

 

Бета-каротинът променя модификацията на хистоните и метилирането към здравословно.

 

Следователно Бета-каротинът намалява риска от рак и помага за лечението му.

 

Учени от Южна Корея са изследвали ефекта на Бета-каротина върху механизмите за регулиране на гените и са открили нещо удивително. Растителната субстанция предизвиква връщане на епигенетичните превключватели в здравословна посока. По този начин Бета-каротинът помага да се предотврати развитието на рак или да се подобри ефективността на терапиите за лечение на рак. Бета-каротинът е ефективен и при последващите грижи срещо рака.

 

Разбира се, растителната субстанция не върши чудеса, ако хората продължават да консумират храна, която е по-добре да бъде изхвърлена в кофата за боклук. То също така не върши чудеса, ако сте постоянно стресирани и отхвърляте физическите упражнения като нещо, което просто не е за вас. Въпреки това Бета-каротинът, заедно със здравословния начин на живот е чудесно противораково средство.

 

    И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

     

    Поздрави :)

    Георги Терзиев

     

    Източник: Kim D, Kim Y, Kim Y. Effects of β-carotene on Expression of Selected MicroRNAs, Histone Acetylation, and DNA Methylation in Colon Cancer Stem Cells. J Cancer Prev. 2019;24(4):224-232.

    Оставяне на коментар

    Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват