Хибридно енергоснабдяване?!

Автомобилната индустрия вече се гордее с хибридния подход за доставка на енергия. Такива автомобили могат постоянно да превключват между електрическа енергия и енергия с вътрешно горене. След като сте карали хибрид, веднага си задавате въпроса: Защо чак сега? Принципът е очевиден и спестява много ресурси в града.

 

Но, едно друго хибридно енергоснабдяване е също толкова вълнуващо, а именно това на нашия мозък и много други органи. Общоизвестно е, че мозъкът се нуждае от около 120 г глюкоза на ден. Мозъкът ни може да работи добре и с кетонни тела - втори енергиен носител в организма на хората и много животни. И не само мозъкът, но и сърцето, бъбреците, както и мускулите ни могат да работят хибридно. Нещо повече, мускулите ни могат да метаболизират директно мазнини.

 

В този контекст си позволявам да направя още едно сравнение с автомобила: Кетонните тела се метаболизират много "по-чисто" в нашите клетки. Произвеждат се по-малко радикали и в същото време намалява опасността от по-нататъшно окисление на мастните киселини. Това е голямата опасност на радикалите: Те увреждат мастните киселини и протеините, като например LDL, който в резултат на това се превръща в oxLDL и по този начин става опасен.

 

Със сигурност не е необходимо да навлизаме в биохимични подробности за това как и защо нашите малки електроцентрали в клетките, наречени митохондрии, могат да превръщат различни субстрати в енергия. Това, което трябва да отбележим на този етап, е следното: С кетонните тела стресът, който възниква във и около митохондрията, се намалява. Произвеждат се значително по-малко радикали, а оттам и по-малко опасни вещества, точно както в автомобила, когато се превключва на електричество.

 

Но защо мнозинството не кара хибрид, въпреки че механизмите са известни отдавна? Защо метаболизмът на почти всички хора в западните страни не протича "по-чисто"? Защо производството и метаболизмът на кетонни тела е деактивиран при почти всички хора?

 

Защото "ние като общество" консумираме твърде много въглехидрати и особено твърде много захар. Това потиска образуването на кетонни тела. Една от причините за това е преференциалният метаболизъм на въглехидратите, така че те да излязат от кръвта, където нанасят много вреди. Вредите настъпват именно когато нивото на кръвната захар не е в нормалните граници. Всеки диабетик познава този проблем под формата на увреждане на бъбреците или очите, наред с други неща. След дълги години на генетично неправилно хранене с твърде много въглехидрати организмът напълно разрушава ензимите за производството, както и за метаболизма на кетонните тела. Но не се притеснявайте, има начин да си ги върнете обратно! Можете да си проправите пътя обратно.

 

Ако сега се питате как да накарате тялото си отново да произвежда тези ценни кетонни тела, така че да се произвеждат по-малко опасни радикали във вашите електроцентрали, тогава сте на правилното място. Отговорът следва веднага: Известно време яжте много малко въглехидрати и най-вече никаква захар. Въглехидратите, консумирани през това време, трябва да идват само от зеленчуци. Като цяло трябва да консумирате по-малко от 100 грама въглехидрати на ден, и то докато организмът ви отново започне да произвежда и метаболизира кетонни тела. Колко време ще отнеме това, е различно при отделните хора, тъй като зависи от текущото ви здравословно състояние.

 

Не е нужно да правите това постоянно до края на живота си. Веднага щом организмът ви възстанови гореспоменатите ензими, особено за обмяната на веществата, можете от време на време да ядете по-голяма порция въглехидрати. С моя вече над 10-годишен опит с нисковъглехидратната диета мога да ви уверя: Ако от време на време изяждате по едно-две парчета торта, кетонните тела в кръвта ви ще намалеят почти до нула, но ще се появят отново на следващата сутрин или след няколко часа. Дори една голяма запеканка със сладки картофи няма дълготраен ефект. Погълнатата захар намалява производството на кетонни тела, много повече, отколкото глюкозата. Но далеч не е така, както често се твърди, че "парче торта" по някакъв начин ви изважда от кетозата и трябва да започнете всичко отначало. Това не е така! И колкото по-дълго използвате отново този хибриден режим на организма, толкова по-устойчив става той. Ако ядете много въглехидрати, нивото спада почти до нула. Ако например гладувате в продължение на 8 часа през деня и също така спортувате, ще измерите по-високи нива в кръвта си. Средно нивата на кетоните в кръвта се стабилизират на около 0,5 ммол/л, точно както кръвната захар обикновено обича да се стабилизира на 80-100 мг/дл. Това е моят опит от стотици измервания на кръвната захар и кетонните тела.

 

Когато преди години проучвах и събирах тези информация, една мисъл не излизаше от ума ми: Никога повече в живота си не бих искал да живея без тези чудодейни молекули, които черният ми дроб произвежда за мен "безплатно" всеки ден. В моите новини ще намерите още информация за удивителните ефекти на тези молекули.

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

 

Източник: Acetoacetate is a more efficient energy-yielding substrate for human mesenchymal stem cells than glucose and generates fewer reactive oxygen species, Mary Board et al., 2017, DOI: 10.1016/j.biocel.2017.05.007

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват