Инсулинът – казано най-просто

Един от най-важните хормони в нашият организъм е инсулинът и той е представен по удивително прост начин в изследването на италиански професор Франческо Фачини.

Ние всички сме чували колко са многобройните му ефекти върху биохимичните процеси в нашето тяло. Благодарение на това изследване можем да си напомним колко сложно е човешкото тяло и колко разнообразни са ефектите на инсулина.

Ето го и самото проучване на професор Франческо Фачини:



В проучването са изследвани 208 здрави участници за период от 4 до 11 години и е определен броят на следните новопоявили се заболявания през това време.

Резултатите се представят нагледно и в следната графика:

 

 

Вертикална ос: брой клинични събития (брой хоспитализации)

Хорионтална ос: нива на инсулина, разделени в три групи: без инсулинова резистентност (<4,4), лека инсулинова резистентност (4,4 до 7,8) и напреднала инсулинова резистентност (>7,8).

Съкращенията, използвани в графиката са съответно:

HT - хипертония
CHD - коронарна болест на сърцето
CVA - инсулт
СА - рак
Type 2 - Диабет тип 2


Можем да го обобщим много кратко: Представителите, които са се хранили нисковъглехидратно(тоест с ограничено количество въглехидрати), се намират в крайната лява част на групата, в която всички тези заболявания не се срещат. Това, разбира се, се дължи на факта, че нивата на инсулин на гладно са ниски (под 5 mIE/dl).

За разлика от тях групата с напреднала инсулинова резистентност има пълния набор от нежелани заболявания, посочени в графиката. Факторът, идентифициран тук в проучването, е способността на организма да реагира на инсулина и следователно да има инсулин в организма на естествено ниво.

Този хормон не само транспортира кръвната захар в клетките, но за съжаление регулира и стотици до хиляди други биохимични процеси, като например образуването на ензима металопротеиназа , който има пряк ефект върху здравето на ставите ни.

Това е процес, който не можете да се забележи на пръв поглед, но за който е хубаво и да се знае.

Инсулиновата ресистентност е отговорна и за синтезът на мъжкият и женските хормони - тостестерон и естроген. При някои мъже това е и причината за ниските нива на тостестерон и високите нива на естроген. Интересното е, че при жените е точно обратното. Тук организмът превръща естрогена в тестостерон и тогава жените изведнъж имат твърде високо ниво на тестостерон. Това често се характеризира с косопад и други белези, които обикновено се наблюдават само при мъжете с високи нива на дихидротестостерон .

 

А отговорът на повечето въпроси може би е инсулинова резистентност....

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Катерина Терзиева


Източник: Insulin Resistance as a Predictor of Age-Related Diseases, Francesco Facchini et al., 2001, DOI: 10.1210/jcem.86.8.7763

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват