
Защо трябва да избягваме слънчогледовото олио?
Katerina TerzievaСподели
От десетилетия се препоръчва консумацията на слънчогледово олио като „здравословна“ алтернатива на животинските мазнини.
Оказва се, че след провеждането на редица нови и не толкова нови научни изследвания, че тази препоръка е не само погрешна, но и потенциално опасна за сърдечното здраве.
Още през 1965 г. д-р Г. Роуз(Geoffrey Arthur Rose ) провежда изследване с 80 пациенти, които вече са имали сърдечен удар или друго сърдечно заболяване. Те били разделени на три групи:
-
Група 1 (контролна): продължила със стандартно хранене.
-
Група 2: заменила наситените мазнини с 60–80 г зехтин дневно.
-
Група 3: заменила наситените мазнини с 60–80 г слънчогледово олио дневно.
Очакванията били група 3 да покаже най-добри резултати, тъй като „намаляването на холестерола“ се е смятало за основен фактор за здравето.
Какво се случва обаче:
Резултатите били различни от очакваните!
Въпреки че групата със слънчогледово олио действително отчела спад в общия холестерол, данните за нови сърдечни събития в рамките на 24 месеца били тревожни:
-
Група 1 (контролна): 6 събития
-
Група 2 (зехтин): 9 събития
-
Група 3 (слънчогледово олио): 12 събития
Заключението: слънчогледовото олио увеличило риска от повторни сърдечни инциденти, вместо да го намали!
В следствие на получените резултати и първоначални убеждения се провежда още едно по-голямо изследване, известно като Minnesota Coronary Study.
В него резултатите отново се потвърждават: Интервенцията с полиненаситени мазнини (PUFA), каквито се съдържат в слънчогледовото олио, не показала никакъв положителен ефект.
Напротив – смъртността в групата с растителни масла била по-висока!
Какво означава това за нас?
Препоръките за употреба на многократно ненаситени мазнини не се подкрепят от реалните данни.
Слънчогледовото олио може да бъде дори опасно за сърцето.
Най-подходящи и безопасни мазнини са:
-
Зехтин – за ежедневна употреба и студени ястия.
-
Кокосово масло или гхи – за готвене на висока температура.
-
Масло или животинска мазнина – традиционни алтернативи, но въпрос на вкус.
Заключение може да обобщим,че слънчогледовото олио не е „здравословна алтернатива“, а продукт, който според научните данни може да увеличи риска от сърдечносъдови заболявания. Затова изборът на подходящо масло – като зехтин или кокосово масло – е ключов за дългосрочното здраве.
И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!
Поздрави :)
Катерина Терзиева
Източници: Corn Oil in Treatment of Ischaemic Heart Disease, G. Rose et al., 1965, DOI: 10.1136/bmj.1.5449.1531/Re-evaluation of the traditional diet-heart hypothesis: analysis of recovered data from Minnesota Coronary Experiment, Christopher E Ramsden et al., 2016, DOI: 10.1136/bmj.i1246
Let customers speak for us
from 30 reviewsСвеж и приятен вкус!

брилянтно обслужване и страхотен продукт. искрени благодарности

Качествени аминокиселини. Заслужават си!

Страхотни!

Страхотен продукт, който допринася за благоприятна чревна флора

Този витамин Е е уникален и единствен в България! Изцяло натурален и високо дозиране. Заслужава си цена!

Пробвал съм много Витамини Д продукти. Но кръвните ми изследвания винаги бяха в дефицит. Благодаря на този витамин и Георги Терзиев вече съм на максимум! Препоръчвам на всеки. Децата ми също вземат от него.

Качествен продукт на добра цена

Колагена е без вкус, разтваря се добре и действа. Болките в колената намаляха, чувствам се добре.

Аминокиселините са много добри. Посетих действието им още на третият ден. Личи си, че бързо се усвояват. Вкусът е малко киселичък, но се свиква. Доволна съм, пия вече трета опаковка.

Мога само да споделя, че продуктът е много качествен и ефективен. На моята възраст е важно да приемам Б витамини, а още по-важно е те да са с добър състав и дозировка. Помага ми особено когато имам болки в кръста. Б комплекса на Завинаги Здрав е моето вълшебно хапче.

Това са любимите мултивитамини на децата. Пият ги с удоволствие, най - вече не се разболяват. Благодарим!
