Как хроничните възпаления пречат на отслабването?

Как хроничните възпаления пречат на отслабването?

Katerina Terzieva

Средностатистическият съвременен хранителен режим се характеризира с промишлено преработени храни, съдържащи големи количества изолирани въглехидрати(рафинирана захар, преработено брашно, нишесте и др.). Тези, които редовно консумират тези неестествени, бедни на хранителни вещества продукти, често са не само с наднормено тегло, но и с риск от развитие на инсулинова резистентност. Инсулиновата резистентност сама по себе си предразполага развитието на диабет тип 2, затруднява отслабването, но също така и има неблагоприятни последици върху здравето ни. Смята се, че тя е резултат от метаболитно нарушение в баланса на глюкозата. Това нарушение води до намалена способност на телесните клетки да реагират на хормона инсулин, в резултат на което нивото на кръвната захар се повишава.

Инсулиновата резистентност се диагностицира чрез кръвен тест.
Първата видима индикация обаче може да бъде забелязана още в огледалото. Колкото по-голяма е коремната обиколка, толкова по-голяма е вероятността за съществуваща инсулинова резистентност.
Мастните натрупвания в коремната област освобождават възпалителни вещества, които предразполагат появата на инсулинова резистентност. Тя може да се изостри допълнително в комбинация с наследствено предразположение, липса на физическа активност и лоши хранителни навици. Следователно първата стъпка към постигане на желаното тегло и избягване на възпалителните процеси в организма е избягването на изолираните въглехидрати, особено на индустриалната захар.

Индустриална захар = възпаление и затлъстяване!

В днешно време рафинираната захар присъства навсякъде. Още с майчиното мляко развиваме предпочитание към сладкия вкус, което вероятно ни поставя в приятно състояние и през целия ни живот и ни кара да посягаме към сладкото, особено в емоционални ситуации.

За разлика от естествената захар, индустриалната захар е вещество, което не осигурява на организма ни никакви хранителни ползи, дори го ощетява, като го лишава от жизненоважни хранителни вещества и предизвиква възпаления. Според клинични проучвания само една чаена лъжичка захар на ден е достатъчна, за да се развие хронично възпаление.

В омагьосания кръг на консумацията на захар и инсулиновата резистентност прекомерното освобождаване на хормони също благоприятства складирането на мазнини. Съвременните проучвания показват, че дори краткотрайното затлъстяване има отрицателно въздействие върху настоящото и бъдещото ни здраве. В допълнение към увреждащото клетките възпаление, последиците от затлъстяването и инсулиновата резистентност могат да включват високо кръвно налягане и рак.

Оказва се, че индустриалната захар играе важна роля и в състоянието на чревната флора.

В научните среди се разпространяват различни теории за това дали чревната флора регулира телесното тегло. Смята се за сигурно, че възпалителните процеси и инсулиновата чувствителност, както и разходът и съхранението на енергия в организма се влияят от чревната флора.

Резултатите от проведени изследвания показват също, че съставът на чревната флора се различава при хората с наднормено тегло и тези с нормално тегло или стройни хора. При наблюдаваните лица с наднормено тегло е било налице нарушена чревна флора (дисбактериоза) и голям брой бактерии, съдържащи LPS (липополизахариди).

Иън Спредбъри (Ian Spreadbury) от изследователския отдел за стомашно-чревни заболявания обяснява тези резултати с употребата на типичните „западни“ храни с много високо съдържание на въглехидрати – сладкиши, соленки, чипсове и др.

LPS са т.нар. Ендотоксини, характерни за възпаленията, свързани с храненето, затлъстяването и синдрома на пропускливите черва. Освен това хората с наднормено тегло обикновено имат по-ниски нива на полезните бактериални щамове Bacteroidetes и Lactobacillus в червата си. Проучвания върху животни показват, че млечнокиселите бактерии (Lactobacillus), както и бифидобактериите под формата на пробиотични добавки допринасят за здравословното телесно тегло и могат да подпомогнат отслабването.

Здравата чревна флора е особено важна по време на бременността, тъй като затлъстяването вероятно започва още в утробата. Учени от Харвардския университет предполагат, че склонността към наднормено тегло е наследствена, тъй като определени бактерии се предават от майката на бебето по време на раждането и кърменето. Бебетата, родени чрез цезарово сечение, са изложени на по-голям риск от затлъстяване в по-късен етап от живота си, тъй като не са изложени на полезните бактерии във вагиналната стена. Въпреки това съставът на бактериите в червата на детето, особено през първите няколко години от живота, е от решаващо значение за потенциалното затлъстяване в по-късните години.

Последователното здравословно хранене, при което се избягват индустриалната захар и по-специално преработеното брашно, предотвратява нарушената бактериална флора. Възстановяването на здравословната чревна флора също е неизбежна стъпка към успешното отслабване.

Като съпътстваща мярка по време на отслабване е препоръчително да се възстанови здравословната чревна флора с полезни бактерии от пробиотици или ферментирали храни.

Какво да разбираме под здравословно хранене?

В момента съществуват различни течения и варианти за здравословно хранене, въпреки това има известен консенсус за действието на нисковъглехидратната диета по отношение на намаляването на теглото.
Когато в тази диета се говори за въглехидрати, които трябва да се избягват, става дума главно за промишлено преработени храни като рафинирана захар и продукти с много нишесте като хляб, макаронени изделия, сладкиши и торти от брашно.

Избягването на тези така наречени „празни“ въглехидрати поддържа нивата на инсулина в равновесие, което от своя страна противодейства на апетита и по този начин на потенциалното затлъстяване. Тъй като организмът не се натоварва излишно, по този начин се намалява и податливостта към възпаления, които от своя страна насърчават затлъстяването.

Нисковъглехидратното хранене, основано на този принцип, не само ограничава вредните храни от храносмилателния тракт, но и освобождава място за антиоксидантните, противовъзпалителни средства и калоричните леки храни като плодовете и зеленчуците. Ако този вид хранене се допълни и със здравословни протеини и мазнини, възпаленията се елиминират и стройната линия се оказва допълнение към усилията.

В обобщение можем да кажем, че храната е основният фактор както за добра фигура, така и за добро здраве. От нас зависи какви ще са те!

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

Поздрави :)

Катерина Терзиева

Източници: Entzündungssignale und Diabetes durch Bauchfett." Diabetes-Deutschland 2008/"Candida der entfesselte Pilz." Praxisgemeinschaft Dres. Brand 2012/West EL., "Diabetes 101: Defining the Disease and How to Test for It" Natural News 2008 (Diabetes 101: Krankheitsdefinition und Diagnose)/Hunter E., "Change your gut flora and lose weight." Natural News 2012 (Die Darmflora verändern und Gewicht verlieren)

Назад към блога

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.