Как хроничните възпаления пречат на отслабването?
Сподели
Средностатистическият съвременен хранителен режим се характеризира с промишлено преработени храни, съдържащи големи количества изолирани въглехидрати(рафинирана захар, преработено брашно, нишесте и др.). Тези, които редовно консумират тези неестествени, бедни на хранителни вещества продукти, често са не само с наднормено тегло, но и с риск от развитие на инсулинова резистентност. Инсулиновата резистентност сама по себе си предразполага развитието на диабет тип 2, затруднява отслабването, но също така и има неблагоприятни последици върху здравето ни. Смята се, че тя е резултат от метаболитно нарушение в баланса на глюкозата. Това нарушение води до намалена способност на телесните клетки да реагират на хормона инсулин, в резултат на което нивото на кръвната захар се повишава.
Инсулиновата резистентност се диагностицира чрез кръвен тест.
Първата видима индикация обаче може да бъде забелязана още в огледалото. Колкото по-голяма е коремната обиколка, толкова по-голяма е вероятността за съществуваща инсулинова резистентност.
Мастните натрупвания в коремната област освобождават възпалителни вещества, които предразполагат появата на инсулинова резистентност. Тя може да се изостри допълнително в комбинация с наследствено предразположение, липса на физическа активност и лоши хранителни навици. Следователно първата стъпка към постигане на желаното тегло и избягване на възпалителните процеси в организма е избягването на изолираните въглехидрати, особено на индустриалната захар.
Индустриална захар = възпаление и затлъстяване!
В днешно време рафинираната захар присъства навсякъде. Още с майчиното мляко развиваме предпочитание към сладкия вкус, което вероятно ни поставя в приятно състояние и през целия ни живот и ни кара да посягаме към сладкото, особено в емоционални ситуации.
За разлика от естествената захар, индустриалната захар е вещество, което не осигурява на организма ни никакви хранителни ползи, дори го ощетява, като го лишава от жизненоважни хранителни вещества и предизвиква възпаления. Според клинични проучвания само една чаена лъжичка захар на ден е достатъчна, за да се развие хронично възпаление.
В омагьосания кръг на консумацията на захар и инсулиновата резистентност прекомерното освобождаване на хормони също благоприятства складирането на мазнини. Съвременните проучвания показват, че дори краткотрайното затлъстяване има отрицателно въздействие върху настоящото и бъдещото ни здраве. В допълнение към увреждащото клетките възпаление, последиците от затлъстяването и инсулиновата резистентност могат да включват високо кръвно налягане и рак.
Оказва се, че индустриалната захар играе важна роля и в състоянието на чревната флора.
В научните среди се разпространяват различни теории за това дали чревната флора регулира телесното тегло. Смята се за сигурно, че възпалителните процеси и инсулиновата чувствителност, както и разходът и съхранението на енергия в организма се влияят от чревната флора.
Резултатите от проведени изследвания показват също, че съставът на чревната флора се различава при хората с наднормено тегло и тези с нормално тегло или стройни хора. При наблюдаваните лица с наднормено тегло е било налице нарушена чревна флора (дисбактериоза) и голям брой бактерии, съдържащи LPS (липополизахариди).
Иън Спредбъри (Ian Spreadbury) от изследователския отдел за стомашно-чревни заболявания обяснява тези резултати с употребата на типичните „западни“ храни с много високо съдържание на въглехидрати – сладкиши, соленки, чипсове и др.
LPS са т.нар. Ендотоксини, характерни за възпаленията, свързани с храненето, затлъстяването и синдрома на пропускливите черва. Освен това хората с наднормено тегло обикновено имат по-ниски нива на полезните бактериални щамове Bacteroidetes и Lactobacillus в червата си. Проучвания върху животни показват, че млечнокиселите бактерии (Lactobacillus), както и бифидобактериите под формата на пробиотични добавки допринасят за здравословното телесно тегло и могат да подпомогнат отслабването.
Здравата чревна флора е особено важна по време на бременността, тъй като затлъстяването вероятно започва още в утробата. Учени от Харвардския университет предполагат, че склонността към наднормено тегло е наследствена, тъй като определени бактерии се предават от майката на бебето по време на раждането и кърменето. Бебетата, родени чрез цезарово сечение, са изложени на по-голям риск от затлъстяване в по-късен етап от живота си, тъй като не са изложени на полезните бактерии във вагиналната стена. Въпреки това съставът на бактериите в червата на детето, особено през първите няколко години от живота, е от решаващо значение за потенциалното затлъстяване в по-късните години.
Последователното здравословно хранене, при което се избягват индустриалната захар и по-специално преработеното брашно, предотвратява нарушената бактериална флора. Възстановяването на здравословната чревна флора също е неизбежна стъпка към успешното отслабване.
Като съпътстваща мярка по време на отслабване е препоръчително да се възстанови здравословната чревна флора с полезни бактерии от пробиотици или ферментирали храни.
Какво да разбираме под здравословно хранене?
В момента съществуват различни течения и варианти за здравословно хранене, въпреки това има известен консенсус за действието на нисковъглехидратната диета по отношение на намаляването на теглото.
Когато в тази диета се говори за въглехидрати, които трябва да се избягват, става дума главно за промишлено преработени храни като рафинирана захар и продукти с много нишесте като хляб, макаронени изделия, сладкиши и торти от брашно.
Избягването на тези така наречени „празни“ въглехидрати поддържа нивата на инсулина в равновесие, което от своя страна противодейства на апетита и по този начин на потенциалното затлъстяване. Тъй като организмът не се натоварва излишно, по този начин се намалява и податливостта към възпаления, които от своя страна насърчават затлъстяването.
Нисковъглехидратното хранене, основано на този принцип, не само ограничава вредните храни от храносмилателния тракт, но и освобождава място за антиоксидантните, противовъзпалителни средства и калоричните леки храни като плодовете и зеленчуците. Ако този вид хранене се допълни и със здравословни протеини и мазнини, възпаленията се елиминират и стройната линия се оказва допълнение към усилията.
В обобщение можем да кажем, че храната е основният фактор както за добра фигура, така и за добро здраве. От нас зависи какви ще са те!
И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!
Поздрави :)
Катерина Терзиева
Източници: Entzündungssignale und Diabetes durch Bauchfett." Diabetes-Deutschland 2008/"Candida der entfesselte Pilz." Praxisgemeinschaft Dres. Brand 2012/West EL., "Diabetes 101: Defining the Disease and How to Test for It" Natural News 2008 (Diabetes 101: Krankheitsdefinition und Diagnose)/Hunter E., "Change your gut flora and lose weight." Natural News 2012 (Die Darmflora verändern und Gewicht verlieren)