Как цветовете от чинията влияят на нашето здраве?!

 

Чиния, пълна със зелена маруля, малко по-тъмни листа от рукола, с лилава цикория, червени домати и малко настъргано цвекло. До него сицилианска капоната с лилави патладжани, тревистозелена целина, черни маслини и бял лук. До него има пилешки гърди, но това не ни интересува сега.

 

Чинията е цветна! Приятна за окото, приятна за вашите ... Митохондрии!

 

Всеки зеленчук съдържа различен състав от вторични растителни вещества. Превъзхожда всяко хапче, всяка хранителна добавка! Тези загадъчни молекули са отговорни за цветовете, но и за вкуса. Вкусът на руколата е пикантен, а на цикорията - малко горчив. По този начин растенията се предпазват от хищници. Веществата също така предпазват растенията от слънчевата светлина и дори укрепват имунната им система. Ако идеята, че целината има имунна система, ви кара да се замислите, имате право: Растенията също трябва да се защитават от гъбични инфекции, бактерии или насекоми. Вторичните растителни вещества имат централна роля в този процес. Ако се наслаждавате на тези вещества, те действат и в тялото ви. Хиляди пъти. Много неща все още не са изследвани. Ясно е обаче, че вторичните растителни съединения намаляват решително риска от хронични заболявания, т.е. основните ни болести. Как става това?

 

Малко теория на цветовете:

 

Червено: Освен всичко друго, концентрацията на Каротеноида Ликопен е висока. Той предпазва ДНК от свободните радикали.

 

Оранжево и жълто: Съдържа Каротеноида Бета-криптоксантин. Той подпомага процесите в клетките.

 

Зелено: Богати на Сулфорафан, Изоцианат и Индоли, тези вторични растителни вещества намаляват въздействието на канцерогените. Рискът от рак намалява! (!!!)

 

Синьо и лилаво: Съдържа Антоцианини - мощен антиоксидант, който намалява хроничните възпалителни реакции.

 

Бяло и кафяво: луковите растения съдържат Алицин, който намалява растежа на туморите. Други бели или кафяви зеленчуци съдържат Кверцетин и Кемпферол. Те са мощни антиоксиданта.

 

Органичните зеленчуци са особено богати на вторични растителни съединения. Тъй като в биологичното земеделие химическите пестициди са забранени, растенията трябва сами да се защитават от вредителите. Поради това те произвеждат повече вторични растителни съединения от зеленчуците от конвенционалното отглеждане.

 

Зеленчуците трябва да са пресни. Затова местните зеленчуци са за предпочитане. След прибирането на реколтата те попадат в магазина за биологични храни още същия или на следващия ден.

 

Ето един (озадачаващ!) съвет от токсиколога Колоса-Геринг (Kolossa-Gehring ) (Федерална агенция по околна среда) за това как да предпазим децата си от замърсители: "Най-добре е да се храним със сезонни, регионални и биологични храни".

 

Загадъчно. Разбирате ли? Той трябва да е много умен учен ....

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

 

Източник: McManus K. Phytonutients: Paint your plate with the colors of the rainbow. Harvard health blog. 25.04.2019

https://www.health.harvard.edu/blog/phytonutrients-paint-your-plate-with-the-colors-of-the-rainbow-2019042516501

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват