Какво всъщност представляват... EAA?

ЕАА са незаменими аминокиселини, които са отговорни за изграждането и регенерирането на нашето тяло.

 

Съкращението EAA означава Essential Amino Acids (незаменими аминокиселини). Това са белтъчни градивни елементи, които не могат да бъдат произведени от самия човешки организъм, но са незаменими за поддържането на множество важни функции - от преноса на хранителни вещества до метаболитните процеси и заздравяването на рани.

 

Есенциалните аминокиселини образуват подгрупа на така наречените протеиногенни аминокиселини. Както подсказва името, те участват в изграждането на собствените протеини на организма, което технически се нарича биосинтеза на протеини. Различават се общо осем незаменими аминокиселини: Метионин, Валин, Левцин, Изолевцин, Лизин, Фенилаланин, Треонин и Триптофан. Хистидинът има статут на полуесенциална аминокиселина, тъй като е от съществено значение за кърмачетата, но се класифицира като неесенциална при възрастните, защото организмът може да складира по-големи количества от него и поради това симптомите на недостиг се проявяват късно. Въпреки това все още не е доказано, че организмът е в състояние сам да образува Хистидин в по-големи количества, поради което по дефиниция той трябва да се счита за незаменима аминокиселина.

 

Отслабване или изграждане на мускули? С EAA можете да направите и двете!

 

ЕАА са фундаментални за нашите мускули във всяко отношение, тъй като участват във всички процеси, свързани с изграждането и поддържането на мускулите. Те участват в мускулния метаболизъм и са предпоставка за биосинтеза на протеини, което от своя страна е предпоставка за мускулен растеж и възстановяване на увредени мускулни клетки. Ето защо, ако искате да натрупате мускулна маса, трябва да се погрижите да си набавяте достатъчно ЕАА - или чрез храни, съдържащи протеини, или с помощта на хранителни добавки.

 

ЕАА също така предотвратяват загубата на мускулна маса. Това е от значение в контекста на диетите. Добре известно е, че за да отслабнете, трябва да имате калориен дефицит, т.е. трябва да приемате по-малко калории, отколкото сте консумирали. Проблемът е, че се губят не само мазнини, но и чиста телесна маса, включително мускули. ЕАА могат да противодействат на това, така че да продължите да губите тегло и мазнини, но да запазите мускулите си.

 

Кое е по-добро: ВСАА или ЕАА?

 

Ако се занимавате с EAA, рано или късно неминуемо ще се сблъскате с термина BCAA.

 

Това са аминокиселини с разклонена верига (Branched Chain Amino Acids). Те се състоят от три от осемте ЕАА, а именно Валин, Левцин и Изолевцин. В спортния сектор ВСАА са сред най-популярните хранителни добавки, което е свързано с факта, че за разлика от другите аминокиселини те не се метаболизират в черния дроб, а предимно в мускулите. По този начин те подпомагат мускулния растеж и едновременно с това осигуряват енергия на мускулните клетки. Освен това те стимулират отделянето на инсулин, което има положителен ефект върху анаболната фаза, т.е. фазата на мускулния растеж.

 

Дали ЕАА или ВСАА са по-добри, не може да се отговори по общ начин, а по-скоро зависи от това какви цели преследвате в спорта и за здравето си. Хранителните добавки с EAA съдържат всички незаменими аминокиселини и са правилният избор, ако по принцип искате да снабдявате тялото си по-добре с протеини. Те осигуряват целия пакет, но делът на Левцина, Лизина и Валина е по-нисък, отколкото при ВСАА. Ето защо последните се препоръчват, когато става въпрос за изграждане на мускули и повишаване на производителността.

 

ЕААС са жизненоважни за нашия организъм, поради което е важно да ги приемаме в достатъчни количества. Хранителните добавки с EAA са правилният избор за тези, които искат да снабдят организма си с всички незаменими аминокиселини и не успяват да покрият нуждите си чрез храната.

 

Тук можете да намерите висококачественик

 

 

произведени в Германия.

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват