Костите са живи клетки

Нашите кости непрекъснато се изграждат и разрушават, както и всяка друга тъкан в тялото ни. Специални контролирани от хормони клетки (известни като остеобласти и остеокласти) извършват преустройството на костите.

Костните клетки са много активни в метаболитно отношение. Те произвеждат АТФ в митохондриите си, консумират много микроелементи и не се различават съществено по своята структура от другите телесни клетки.

До около 40-годишна възраст преобладава уплътняването на костите, след което, за съжаление, започва бавна загуба на костна маса. При много хора този процес протича доста по-бързо. Толкова, че костната им плътност вече е твърде ниска в сравнение със средностатистическото ниво на тази възраст и те развиват остеопороза. Понякога дори преди 40-годишна възраст.


Защо се случва това?

 

Съществуват определени рискови фактори за прекомерна активност на остеокластите - клетките, които разграждат костите.
Един от тях е недостигът на естрадиол, който се проявява от 40-годишна възраст при почти всички жени. Поради това ранната менопауза също увеличава вероятността от развитие на остеопороза в ранна възраст. Не всяка жена с естрадиолов дефицит обаче развива остеопороза. За да е налице заболяването, трябва да се съчетаят няколко фактора:

 

  • менопаузата, както вече споменахме, но тя в никъкъв случай не е основната причина за остеопорозата

  • захарен диабет тип 1 и 2

  • хипертиреоидизъм

  • дългосрочната употреба на блокери на стомашните киселини и кортизон също не са полезни за нашите кости.

  • тютюнопушене

  • алкохол

  • липсата на физически упражнения също влияят върху здравето на костите

Какво можем да направим като превенция?

По отношение на менупаузата..нямаме голям избор, все пак тя си е естествен процес от живота на всяка жена. Но с останалите изброени фактори, можем доста да се постараем! Съществува доста информация и голама част от тези фактори са личен избор. Ние решаваме!

Другото което, можем да направим е да следим нивото на Витамин D. Намаленото ниво на Витамин D повишава риска от остеопороза. Важно е да се спомене, че от ключово значение е и също нивото в кръвта и на Витамин К2. Защото Витамин D и Витамин К2 работят заедно. Витамин D увеличава усвояването на калция в червата, а Витамин К2 прикрепя калция и го транспортира там където му е мястото, в костите, зъбите и т.н

 

Все пак има какво да се направи..изборът е наш!

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Катерина Терзиева

 

Източници: Wimalawansa SJ. Physiological Basis for Using Vitamin D to Improve Health. Biomedicines. 2023 May 26;11(6):1542. doi: 10.3390/biomedicines11061542. PMID: 37371637; PMCID: PMC10295227.


Ако все още не сте открили подходящият витамин D, в комбинация с витамин К2, можете да разгледате нашите висикокачествени предложения:

 

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват