![Куркума – въздействие и странични ефекти](http://zavinagizdrav.bg/cdn/shop/articles/kurkuma-vazdeystvie-i-stranichni-efekti_a78da421-2424-41f7-8770-914013b71942.webp?v=1739018759&width=1100)
Куркума – въздействие и странични ефекти
Katerina TerzievaСподели
Куркумата (Curcuma longa) е растение от семейството на джинджифила и произхожда от Индия и Югоизточна Азия. Най-често можем да я открием под формата на корен или в изсушен вариант на прах. В хранително-вкусовата промишленост се изпозва като подправка или оцветител, познат с номер Е100.
Интересното при нея е, че от хиляди години се използвала и като средство за лечение в традиционната китайска медицина и аюрведа. Днес всички сме чували, че куркумата има много благоприятни за здравето и лечебни свойства и ефекти.
В по-голямата част от направените съвременни изследваният се споменава за изолираната активна съставка от корена, а именно куркумин. Той се счита за основната активна съставка в куркумата.
Нека разледаме как точно куркумата въздейства на нашия организъм:
Куркумата потиска възпалителните процеси – в едно проучване се установява, че пациентите, които са приемали куркумин в продължение на повече от 4 седмици, са се радвали на спадащи нива на CRP( С-реактивен протеин). Високата стойност на CRP показва хронични възпалителни процеси в организма и се счита за предвестник и рисков фактор за сърдечносъдови заболявания (напр. артериосклероза) и много други хронични заболявания.
Антиоксидантният и противовъзпалителният ефект на куркумина се наблюдава в друго проучване от 2014 година: 117 участници, всички от които са страдали от метаболитен синдром, са приемали всеки ден в продължение на 8 седмици препарат, съдържащ 1000 mg куркумин плюс 10 mg пиперин, или плацебо препарат.
След тестовата фаза три маркера за възпаление са се подобрили. Стойностите на CRP, както и на малондиалдехида спаднали, докато стойностите на СОД (мярка за антиоксидантния ефект) се повишили .
Куркумата и нейното антиоксидантно действие - антиоксидантните свойства автоматично водят и до потискане на възпалението. Метаанализ от 2015 г. показва, че куркуминът (приеман в продължение на повече от 6 седмици) е в състояние да повиши нивата на собствените антиоксиданти в организма (СОД, глутатион). В същото време нивата на свободните радикали в кръвта на участниците са намалели .
Куркума и рак - от една страна, за куркумата се твърди, че е в състояние да предотврати образуването на тумори, т.е. има противораково действие. От друга страна, проведено изследване показва, че куркумата може да има противораков ефект и при съществуващ рак, както и да предотврати образуването на метастази, така че ракът да не се разпространява.
Куркумата действа като превключвател за специални транскрипционни фактори. Тези транскрипционни фактори регулират всички гени, които са необходими за образуването на тумори. Очевидно куркумата просто изключва съответните транскрипционни фактори и растежът и разпространението на раковите клетки спират.
Смята се, че куркумата е инхибитор на рака и има противораково и предпазващо клетките действие. Според американски учени тя укрепва мембраните на клетките на организма и по този начин повишава устойчивостта им към патогени. Интересно е да се отбележи, че само здравите клетки се укрепват и стабилизират, докато мембраната на раковите клетки всъщност става по-пропусклива и губи стабилността си поради влиянието на куркумина в съответните изследвания.
Куркума при остеоартрит - през ноември 2014 г. е публикувано още едно изследване с участието на 40 лица, страдащи от лек до умерен остеоартрит на коляното. За да се провери болкоуспокояващият ефект на куркумата или куркумина, те са получавали препарат, съдържащ 1500 mg куркумин, или плацебо препарат всеки ден в продължение на шест седмици. В края на шестте седмици групата, приемаща куркумин, е била значително по-добре. В сравнение с групата на плацебо, участниците са изпитвали по-малко болка и са се радвали на по-добра подвижност. Не са наблюдавани никакви странични ефекти.
Твърди се, че куркумата или куркуминът е толкова ефективен за облекчаване на болката, особено при остеоартрит, че дори може да постигне подобен ефект като болкоуспокояващите. Такова проучване има от март 2014 г. В него на 367 пациенти с остеоартрит на коляното са давани или 1500 mg куркумин, или 1200 mg ибупрофен дневно в продължение на 4 седмици. И при двете групи се наблюдава значително облекчаване на болката .
Куркумата и диабетът - жълтият корен помага за регулиране на нивата на кръвната захар, потиска хроничните възпалителни процеси и намалява риска от типичните усложнения на диабета, като бъбречни, очни и нервни заболявания.
Изследване, проведено през септември 2018 г., има за цел да установи как могат да бъдат намалени сърдечните увреждания от два медикамента за диабет (метформин и пиоглитазон).Резултатите показват следното: Ако куркуминът се взима заедно с лекарствата за диабет, сърцето е по-добре защитено, така че след това проучване куркуминът се препоръчва като допълнителна терапия към обичайните лекарства за диабет .
Намаляване на нивата на холестерола - плацебо-контролирано проучване показва, че нивата на липидите и холестерола в кръвта на 100 участници значително намаляват, ако те приемат препарат, съдържащ 1000 mg куркумин (плюс пиперин в съотношение 100:1) дневно в продължение на 8 седмици. Следователно куркуминът може да се използва като допълнение и подкрепа на терапиите, насочени към понижаване на холестерола.
Употреба при еректилна дисфункция - първоначалните проучвания върху животни показват, че куркуминът може да се използва вместо или в комбинация със съответното лекарство при еректилна дисфункция. Все още обаче не е известна дозата, необходима за тази цел при хората.
Намаляване на риска от инсулт и инфаркт - тъй като куркумата понижава нивата на холестерола, има антиоксидантно действие, регулира нивата на липидите в кръвта, помага за поддържане на кръвната захар в норма, разрежда кръвта и предпазва кръвоносните съдове, а всички тези фактори иначе могат да повишат риска от инсулт и инфаркт.
Куркума за жлъчката и храносмилателните процеси - почти най-известната и традиционно най-разпространена употреба на куркумата е при храносмилателни оплаквания, особено ако те се появяват след консумация на мазни храни, като подуване на корема, метеоризъм и гадене. Това е така, защото се смята, че куркумата подпомага храносмилането. Коренът стимулира образуването на храносмилателни сокове и потока на жлъчката, като по този начин подобрява храносмилането, особено на хранителните мазнини.
Странични ефекти и противопоказания на куркумата
Дори в много високи дози не се наблюдават или се наблюдават много рядко странични ефекти след прием на куркума. По отношение на чистия куркумин са проведени много проучвания с дневни дози от 1500 mg. И тук не са наблюдавани странични ефекти.
Преглед от 2018 г. потвърждава безопасността на куркумина. Дори при доза от 6 грама дневно в продължение на 4 до 7 седмици куркуминът не предизвиква никакви нежелани странични ефекти, освен случайни стомашно-чревни оплаквания
Хората често са предупреждавани да не приемат куркума, ако имат камъни в жлъчката. Това се отнася за препаратите с високи дози куркумин. Куркумата може да се използва в умерени количества и при наличие на камъни в жлъчката.
Куркумата вече се предлага и като хранителна добавка под формата на капсули. Капсулите могат да съдържат прах от корена или екстракт, който съдържа особено високи количества куркумин. Те се комбинират с черен пипер или с екстракт от черен пипер (пиперин).
Пиперът или пиперинът се добавят в съотношение 1 %, за да се увеличи бионаличността на куркумина около 20 пъти.
Ако все още не сте открили качествен продукт с Куркумин, може да разгледате Куркумин + Пиперин на доказалият се немски производител vitalundfitmit100.
И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!
Поздрави :)
Катерина Терзиева
Източници: Sahebkar A, Are curcuminoids effective C-reactive protein-lowering agents in clinical practice? Evidence from a meta-analysis., Phytotherapy Research, 2014 May;28(5):633-42/Panahi Y et al, Antioxidant and anti-inflammatory effects of curcuminoid-piperine combination in subjects with metabolic syndrome: A randomized controlled trial and an updated meta-analysis, Clinical Nutrition, December 2015 Volume 34, Issue 6, Pages 11011108/ Panahi Y et al, Mitigation of Systemic Oxidative Stress by Curcuminoids in Osteoarthritis: Results of a Randomized Controlled Trial., Journal of Dietary Supplements, 2016;13(2):209-20/ Panahi Y et al., Curcuminoid treatment for knee osteoarthritis: a randomized double-blind placebo-controlled trial, Phytotherapy Research, 2014 Nov;28(11):1625-31/(6) Nakagawa Y et al., Short-term effects of highly-bioavailable curcumin for treating knee osteoarthritis: a randomized, double-blind, placebo-controlled prospective study, Journal of Orthopaedic Science: The official journal of the Japanese Orthopaedic Association, 2014 Nov;19(6):933-9/Rahimnia A et al., Impact of Supplementation with Curcuminoids on Systemic Inflammation in Patients with Knee Osteoarthritis: Findings from a Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Trial, Drug Research (Stuttg.), 2015 Oct;65/Jain A und Rani V, Curcumin-mediated effects on anti-diabetic drug-induced cardiotoxicity., 3 Biotech, 2018 Sep;8(9):399/ Banik U et al, Curcumin: the spicy modulator of breast carcinogenesis, Journal of Experimental and Clinical Cancer Research, 2017; 36: 98./ Khor TO et al, Combined inhibitory effects of curcumin and phenethyl isothiocyanate on the growth of human PC-3 prostate xenografts in immunodeficient mice, Cancer Research, 2006 Jan 15;66(2):613-21