Проблеми с отслабването, въпреки нисковъглехидратно хранене?

Много хора правят нещата правилно. Те намаляват въглехидратите и се хранят с достатъчно зеленчуци, протеини и мазнини. Направили са си кръвен анализ на есенциалните вещества и са запълнили всички липсващи витамини, минерали, аминокиселини и Омега-3. От месеци се хранят последователно с нисковъглехидратна диета, проблема с инсулиновата резистентност вече не би трябвало да съществува. И въпреки това, те не отслабват! Или последните 5 до 10 килограма до идеалното им тегло, просто не изчезват. Каква може да е причината за това?

 

Кортизолът е хормонът, който пречи на отслабването

 

Хормонът на стреса кортизол предизвиква повишаване на нивото на кръвната захар, т.е. на глюкозата в кръвта. Дори и при диета с ниско съдържание на въглехидрати. Това се случва по два начина: Първо, кортизолът потиска действието на инсулина, което води до повишаване на нивото на глюкозата в кръвта. Второ, кортизолът стимулира образуването на глюкоза в черния дроб. След това глюкозата се използва в цялото тяло за производство на енергия. Можете да отслабнете само ако клетките получават енергия от мазнини, по-специално от мазнините, които са се отлагали по корема, бедрата и долната част на тялото ви през годините.

 

Ето ги и причини за трайно повишено ниво на кортизол:

 

  • Натискът на сроковете и високите изисквания в работата и/или в семейния живот са постоянни стресови фактори и водят до повишаване на нивото на кортизола. Това е една от най-честите причини.

     

  • Лошият сън или твърде малкото сън, защото просто не отделяте достатъчно време за него, също е стрес и повишава нивото на кортизола. Това е друга често срещана причина.

 

  • Една по-малко срещана причина са физическите упражнения! Обикновено се смята, че физическите упражнения понижават нивата на кортизол. Това не е напълно вярно, защото спортът първоначално повишава нивата на кортизола. След това намаляването му става косвено, чрез по-добър сън и по-добро настроение. Но само ако има достатъчно време за регенерация или по друг начин казано – почивка. Ако, от друга страна, се втурнете към фитнес залата, проведете там интензивна тренировка и след това веднага изпълнявате други задачи, нивата на кортизол ще продължат да се повишават. Нивото на кръвната захар се повишава. Тогава, въпреки ниското съдържание на въглехидрати и упражненията, няма да можете да отслабнете. Същото се отнася и за интензивното бягане. Нивата на кортизола спадат само ако има и фази на релаксация.

 

Редувайте интензивни тренировки с по - леки кардио тренировки, за да не попаднете в капана на претренирането. Можете да допълните силовите си тренировки, като почивате няколко минути между сериите. За да направите това, седнете, където има възможност, дишайте бавно и дълбоко. Това активира парасимпатиковата нервна система - успокояващата част на нервната система. Нивото на кортизола се понижава, както и кръвната захар. Мазнините по корема и дупето ви започват да се изгарят.

 

Понякога по-малко е повече!

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Катерина Терзиева

 

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват