Силата на релакса!

Част от човешката нервна система работи автоматично. Тя контролира функциите на вътрешните органи, кръвообращението, храносмилането и много други. Добре е, че тя работи автоматично, за да не се налага да изпращаме съзнателни сигнали към сърцето: Бий! Или към черния дроб: Освободи повече хранителни вещества сега! Не бихме могли да контролираме всичко това съзнателно.

 

Тази автономна нервна система се нарича още вегетативна нервна система. Тя се състои от два аналога. При стрес е активна така наречената симпатикова нервна система. Това е мрежа от специални нервни клетки. В покой е активна парасимпатиковата нервна система, която също включва собствени нерви. Най-големият нерв на парасимпатиковата нервна система е блуждаещият нерв, който свързва мозъка с вътрешните органи.

 

Когато организмът е под контрола на симпатиковата нервна система, сърцето бие силно, кръвният поток е висок, зениците са широки и дишането е учестено. Това е типичната реакция "борба или бягство". По време на опасна ситуация храносмилането не е важно, затова симпатиковата нервна система намалява синтеза на храносмилателни ензими и жлъчна киселина, а движенията на червата също намаляват.

 

Ако парасимпатиковата нервна система е активна, се случва точно обратното. Сърцето бие спокойно, дишането е по-дълбоко и по-бавно, кръвното налягане е ниско. Организмът се отпуска и храносмилането отново набира скорост. Произвеждат се повече слюнка и други секрети, които укрепват защитата. Бактериите и вирусите вече не могат да проникнат толкова лесно в организма.

 

Ако симпатиковата нервна система е активна само за кратко време, това е напълно нормална реакция на организма. За съжаление в днешно време много хора живеят в постоянен стрес. Симпатиковата нервна система има надмощие през цялото време. Това не е приятно, а разваля радостта от живота. Може да има и сериозни последици за здравето - от нервен срив до депресия и дори рискът от рак се увеличава значително.

 

Затова стресът не трябва просто да се приема и отхвърля като нещо нормално. Вместо това трябва да намерите подходящи за вас методи за намаляване на стреса. За един човек това е спорта, а за друг градинарството, за трети танците, за четвърти разходката в гората и така нататък... За мнозина медитацията е най-ефективният начин за намаляване на стреса.

 

Едно проучване показа защо медитацията е толкова ефективна в борбата със стреса:

 

Медитацията активира парасимпатиковата нервна система - вегетативната нервна система, която има успокояващ ефект.

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

 

Източник: Jerath R, Barnes VA, Dillard-Wright D, Jerath S, Hamilton B. Dynamic Change of Awareness during Meditation Techniques: Neural and Physiological Correlates. Front Hum Neurosci. 2012;6:131.

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват