Силната имунна система ВИ поддържа млади!

Възрастта на която се чувстваме, календарната възраст и биологичната възраст могат да бъдат три много различни числа. Може да се чувствате на 30 години, в паспорта ви да пише 70, а биологичната ви възраст да е 50 години.

 

Колко дълго и в добро здраве ще живеем, зависи преди всичко от биологичната ни възраст.

 

Досега биологичната възраст се определяше предимно от епигенетичните промени, особено от дължината на теломерите. Теломерите предпазват хромозомите. Ако дължината им намалява, болестите характерни за старостта се появяват по-често.

 

Изследванията върху стареенето, се концентрират все повече върху възпалителните процеси. Междувременно някои учени вече не говорят за стареене, а за възпалително стареене. На английски език то се нарича inflamm-aging. Този термин все още се използва рядко в български език. Идеята, която стои зад него: Хроничните възпалителни реакции се увеличават с възрастта. Те водят до добре познатите хронични заболявания.

 

Изследванията се фокусират върху стареенето и възпаленияга.

 

Учени от Станфордския университет от години работят върху изследването на връзките между възпалителните реакции и стареенето. Преди няколко години е публикувано проучване, в което са изследвани много различни клетки и протеини на имунната система, както при млади, така и при стари участници. Резултатът показа ясно: Стареенето е отслабване на имунната система.

 

Изследователи от Станфордския университет са открили начин да определят възрастта на възпалението на човека с един-единствен, прост анализ. За тази цел те изследвали 1001 души на възраст между 8 и 96 години. Те изследвали различни протеини и клетки на имунната система, отбелязали оплакванията и заболяванията, както и възрастта. С помощта на компютърна програма те определили протеиновите маркери в кръвта, които най-ясно отразяват системното възпаление. Един протеин, а именно цитокинът CXCL9, печелил надпреварата. Той корелира особено добре със степента на хронично възпаление при човека.

 

Един цитокин разкрива inflamm-age, възрастта на възпалението.

 

Цитокинът се произвежда главно в епителните клетки на кръвоносните съдове. Колкото по-лошо е състоянието на кръвоносните съдове, толкова повече CXCL9 се открива в кръвта. Колкото повече е CXCL9 в кръвта, толкова повече са хроничните възпалителни реакции в целия организъм. Въз основа на измерванията на CXCL9 учените разработиха индекс "iAge". Оценката е на английски език и може да се преведе като брой точки. Резултатът "iAge" позволява лесно да се оцени имунологичната възраст на човека. Тъй като CXCL9 се изследва лесно и евтино, със сигурност скоро ще има лаборатории, които ще предлагат анализа.

 

Но какъв е смисълът да се знае "iAge"? За много от читателите на "Завинаги здрав" вероятно не е голяма, защото те правят всичко възможно, за да поддържат имунната си система силна. За други обаче това може да бъде сигнал за събуждане. Например за човек, който се чувства на 30 години, в паспорта му пише 35, а имунологичната му възраст е 55.

 

Добрата новина е, че имунната система е в нашите собствени ръце. На всяка възраст можем да я укрепим и по този начин да се подмладим отново.

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Позабрави :)

Георги Терзиев

 

Източник: Sayed N, Huang Y, Nguyen K, et al. An inflammatory aging clock (iAge) based on deep learning tracks multimorbidity, immunosenescence, frailty and cardiovascular aging. Nat Aging. 2021;1:598-615.

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват