Цинк срещу анемия

Анемията засяга между 5 и 10 процента от населението в индустриализираните страни. В развиващите се страни този показател е много по-висок. Известно е още, че възрастните хора често страдат от анемия. Един от всеки четирима души на възраст над 80 години страда от анемия.
В медицината се говори за анемия когато е налице е недостиг на червени кръвни клетки. Те се наричат още еритроцити. В тези случаи се препоръчва използването на медикаманти с желязо, особено ако нивата на хемоглобина също са ниски. Хемоглобинът съдържа желязо и е отговорен за пренасянето на кислород. Той се съдържа главно в червените кръвни клетки. Често обаче не става въпрос само за недостиг на желязо. Според редица проучвания съществуват и други дефицити, които могат да доведат до анемия:

 

  • Недостиг на протеини,

  • недостиг на витамин В12, фолиева киселина и В6

  • недостиг на цинк.

Обикновено цинковият статус не се изследва и недостигът му не се счита за причина.
Цинкът обаче е необходим в няколко ключови момента за производството на нови еритроцити:

  • Еритроцитите са клетки. Те се създават в костния мозък от стволови клетки. Приблизително един процент от еритроцитите в организма се подменят всеки ден. За тази цел всяка секунда се образуват около 3 милиона нови еритроцити, или 200 милиарда на ден. ДНК на стволовата клетка трябва да се копира за всяка нова клетка. За този процес е необходим цинк.

  • Хормонът на растежа IGF-1 активира някои процеси, които са необходими за производството на еритроцити. IGF-1 обаче действа само ако има на разположение цинк.

  • Всеки еритроцит съдържа и много белтъчни структури, по-специално хемоглобин, който също е белтък. Цинкът е необходим за производството на протеини.

Цинкът е необходим и за производството на един много важен хормон: ЕПО!

Еритропоетинът (EПO) е хормон, секретиран основно от бъбреците, и е основният фактор, регулиращ производството на червени кръвни клетки Той е и популярно допинг средство. ЕПО обаче може да се произвежда в здравословни количества само при наличието на достатъчно цинк.

Ето защо в случай на анемия трябва да се изследват не само стойностите на желязото, общия протеин, витамините В12, В6 и фолиевата киселина, но и състоянието на цинка.

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

 

Поздрави :)

Катерина Терзиева

 


Източник: Konomi A, Yokoi K. Changes of erythropoietin concentrations in plasma and kidney induced by zinc deficiency in rats. The FASEB Journal, 2010;24:718-2.

 

 

Ако все още не сте открили вашият допълнителен източник на цинк, можете да разгледате сертифицираният в Германия цинк на Forever Young, както и останалите продукти в сайта zavinagizdrav.bg :)


 

 

 

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват