Йод срещу рак на гърдата!

Това е заглавието на статия в Ärztezeitung (немско медицинско списание) от 24.3.2012 година. Кратка, добре проучена статия, която дава основателна надежда (по-долу съм дала линк към нея).

 

Защото ракът на гърдата е страшилището на повечето жени. За съжаление в България всяка година има повече от 7000 нови случая. И все по-често се диагностицират по-млади жени. Младите жени, винаги питат гинеколога си какво мога да направя, за да не се разболея от рак.

 

Нищо конкретно. Просто прави профилактични прегледи и ходете на мамография редовно.“ Отговаря винаги лекаря!

 

За съжаление, превенцията все още не изглежда да е тема за повечето лекари, дори за гинеколозите. В противен случай те биха призовали пациентите си да спортуват, да се въздържат от алкохол, цигари и да намалят теглото си. Защото тези фактори, свързани с начина на живот, намаляват (доказано!) риска от рак.

 

Като читатели на "Завинаги Здрав" вие разбира се знаете, че Витамин D3, Цинкът и Селенът имат защитен ефект върху клетката на млечната жлеза. Съществува и четвърто вещество, което за съжаление все още е твърде непознато, а именно Йодът.

 

Знаете ли, че клетката на млечната жлеза е снабдена с миниатюрни транспортери специално за Йод, който са разположени върху клетъчната мембрана.

 

По време на бременността и кърменето те увеличават значително броя си, тъй като йодът от храната на майката се предава директно на бебето чрез кърмата. Това е важно за оптималното развитие на бебето. Но майката също има полза от кърменето, защото когато Йодът се комбинира с определени мастни киселини, се образуват т.нар. йодни лактони. Те влияят върху регулацията на растежа на клетките на гърдата и ако е необходимо, инициират апоптоза (естествена клетъчна смърт). По този начин ефективно се предотвратява ракът.

 

Има ли Йодът туморотоксичен ефект извън периода на кърмене? Този въпрос си задава изследователската група, ръководена от проф. д-р Харалд Рьошнер (Harald Rösner) от Университета в Хоенхайм. Те успяха да покажат, че

 

  • Повидон йод (всички го познавате под различни имена, това е йодния разтвор за почистване на рани),

     

  • Разтвор на Лугол (най-разпространеният продукт за орален прием)

     

  • Молекулярен йод (I2)

 

 

имат туморно-токсично действие не само върху човешката клетъчна линия на рак на гърдата MCF-7, но и върху различни други видове тумори, при условие че се прилагат в подходящо високи дози.

 

На фона на тези констатации спешно се препоръчва оптимално (!) снабдяване с йод не само за здрава щитовидна жлеза, но и по отношение на профилактиката на рака на гърдата.

 

Но какво означава оптимално?

 

Ако не се храните като японката (дневен прием на йод между 3 и 6 mg), а като средностатистическата европейка с дневен прием на йод от около 70-120 mcg, едва ли ще имате достатъчно. Тези миниатюрни количества не са достатъчни дори за снабдяване на щитовидната жлеза с достатъчно йод!

 

Между другото, японците са хората с най-висока продължителност на живота в света и с най-ниска честота на рак на гърдата.

 

Дали сега препоръчвам на всички ВАС висок прием на йод в диапазона от mg? Аз и семейството ми го правим. Вие трябва да решите сами! Измерете нивото на йода си и започнете внимателно. Мисля, че си струва!

 

Това е продукта който приемаме аз и моето семейство:

 

 

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

 

Повече информация за здравословната употреба на йод можете да намерите тук: Kauffmann u. Kauffmann: Jod – das Standardwerk, Systemed Verlag, 3. Auflage 2021

 

Източници:

https://www.aerztezeitung.de/Medizin/Jod-gegen-Brustkrebs-274063.html

Rösner H, Torremante P, Möller W, Gärtner R. Antiproliferative/cytotoxic activity of molecular iodine and iodolactones in various human carcinoma cell lines. No interfering with EGF-signaling, but evidence for apoptosis. Exp Clin Endocrinol Diabetes. 2010 Jul;118(7):410-9. doi: 10.1055/s-0029-1225615. Epub 2009 Oct 2. PMID: 19802778.

Rösner H, Möller W, Groebner S, Torremante P. Antiproliferative/cytotoxic effects of molecular iodine, povidone-iodine and Lugol's solution in different human carcinoma cell lines. Oncol Lett. 2016 Sep;12(3):2159-2162. doi: 10.3892/ol.2016.4811. Epub 2016 Jul 5. PMID: 27602156; PMCID: PMC4998524.

Mendieta I, Nuñez-Anita RE, Nava-Villalba M, Zambrano-Estrada X, Delgado-González E, Anguiano B, Aceves C. Molecular iodine exerts antineoplastic effects by diminishing proliferation and invasive potential and activating the immune response in mammary cancer xenografts. BMC Cancer. 2019 Mar 22;19(1):261. doi: 10.1186/s12885-019-5437-3. PMID: 30902074; PMCID: PMC6431076.

www.krebsdaten.de

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват