Загубихме ли доверие в науката?

Според "Барометъра на науката" на Австрийската академия на науките (ÖAW) 37% от австрийците нямат доверие в науката и предпочитат да разчитат на "здравия разум". Скептицизмът на българите по отношение на науката е дори малко по-висок. През последните три години беше пропиляно много доверие заради потушаването на научните дискусии. Правителството е определило курс, който се пропагандира от лоялните към държавата медии. Напълно легитимна дискусия беше яростно потисната. На учените с различно мнение не беше позволено да говорят.

 

Главният въпрос е: Кой финансира науката? За медицински въпроси, главно фармацевтичната индустрия. Но големите корпорации също така спонсорират проучвания и в същото време разпространяват информация в медиите. Това ли е причината на всеки половин час по обществената телевизия да чувате нещо за изменението на климата?

 

Без да искам да омаловажавам темата: Има много нечувани и все пак сериозни учени, които не разбират напълно тази шумотевица. Въпреки че през последните 20 години глобалното затопляне върви успоредно с нарастването на CO2, преди това имаше съвсем различни криви. Ето защо не бива непременно да се бърка корелацията с причинно-следствената връзка. И не бива да подчинявате всичко на CO2.

 

Добре е сериозно да поставяте под въпрос всичко, което Ви се казва по медиите.

Добре е да вярвате на здравият си разум!

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват