Защо да консумираме повече зеленчуци?

Зеленчуците и плодовете са от съществено значение за здрави черва. Те съдържат диетични фибри, които се използват от чревните бактерии за производството на късоверижни мастни киселини. Храните от животински произход почти не съдържат фибри. Когато консумирам повече зеленчуци и плодове, приемат повече различни хранителни влакна. Това благоприятства за развитието на по-голямото биоразнообразие на микробиома. Особено полезните за здравето, хранителни влакнини се продават и като пребиотици. Те не трябва да се бъркат с пробиотиците, които се състоят от живи микроорганизми.

 

Всеки плод и зеленчук съдържа малко по-различни съставки и малко по-различно структурирани сложни въглехидрати. Това влияе върху разнообразието на бактериалните видове в червата. Всички те са специализирани в различни вещества. Колкото повече различни видове зеленчуци и плодове се консумират, толкова по-голям е броят на благоприятстващите здравето чревни бактерии.

 

Съществуват водноразтворими и воднонеразтворими диетични фибри. Те имат различно действие в червата.

 

Водоразтворимите фибри набъбват в стомаха и червата, защото свързват водата. Това е добре, защото първоначално запълват стомаха много силно. Раздуването на стомаха води до освобождаване на хормона грелин. Той ви кара да се чувствате сити.

 

Освен това разтегнатият стомах кара съдържанието му да се изпразва по-бавно. Малките порции хранителна каша се освобождават бавно в тънките черва. Това от своя страна има благоприятен ефект върху храносмилането, тъй като има повече време за ензимно разграждане и усвояване на хранителните вещества.

 

След като попаднат в червата, водоразтворимите фибри отново набъбват, като разтягат червата. Това разтягане дава сигнал за засилено движение на червата (перисталтика). По този начин водоразтворимите фибри предотвратяват запека. Консумацията на много водоразтворими фибри също така увеличава обема на изпражненията и подобрява тяхната консистенция.

 

В допълнение към водоразтворимите фибри зеленчуците и плодовете съдържат и малко количество водонеразтворими фибри.

 

Неразтворимите във вода фибри се отделят почти непроменени. Въпреки това те не са напълно безполезни, тъй като само по себе си обемът им стимулира чревната перисталтика. Разбира се, целенасочената консумация на неразтворими във вода фибри помага и тук.

 

Неразтворимите във вода фибри се съдържат главно в зърнените продукти и ориза. Но и някои бобови растения са богати на неразтворими във вода фибри. Бялото брашно, от друга страна, почти не съдържа диетични фибри - нито водоразтворими, нито неразтворими. Те се пресяват по време на производството. Белият хляб, кифличките са двойно по-празни и не е желателно да се конумира.

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват