Алкохолът, Рака и Диабета?!

Европейската мисъл е нещо страхотно. С нейна помощ се провеждат проучвания като EPIC: European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (Европейско проспективно изследване на рака и храненето). Тук в голям мащаб са изследвани връзките между храненето, РАКА и други хронични заболявания като ДИАБЕТА тип II.

 

Неслучайно тези две заболявания (сред многото възможни) са специално споменати: Както знаете, в основата и на двете заболявания стои захарта. Доста елитарно знание! Между другото, попитайте някой специалист по диабет... ще се изненадате.

 

Диетата очевидно включва и чашата бира или вино. Връзката между алкохола и рака бързо става ясна. Въз основа на данни от ненадминат брой участници, а именно 363 988. Числото е наистина огромно. Тук статистическите данни са верни. Участници от осем европейски държави.

 

Новата цел е да се проучи колко от случаите на рак действително могат да се припишат на алкохола. Интерес представлява и зависимостта от дозата.

 

Резултатът е съвсем ясен. Алкохолът е виновен за 57 600 случая на рак при мъжете и 21 500 при жените. Можете да се запознаете с тези данни. Всеки лекар може да види трагичните индивидуални случаи тук.

 

По-голямата част от тези ракови заболявания са възникнали, когато мъжете са пили повече от две чаши, а жените - повече от една чаша бира или вино на ден. Знаехме това и преди. Българските здравни власти разрешават (разрешават (!!!), а не заповядва: съвсем ново (!!!)) на мъжете да пият

20 грама алкохол, т.е. една чаша вино, а жените - наполовина по-малко.

 

Ново и изненадващо за мен беше едно изречение на г-ж проф. М. Шютце (M. Schützе),

водещ автор:

 

МОЖЕ ДА СЕ ПРЕДОТВРАТЯТ ОЩЕ ПОВЕЧЕ СЛУЧАИ НА РАК“

АКО ВСИЧКИ НАПЪЛНО СЕ ОТКАЖАТ ОТ АЛКОХОЛА.“

 

Всички. Знае ли дамата какво казва? По данни на Министерството на здравеопазването 94,5% от възрастните българи пият редовно алкохол.

 

Животът можеше да бъде толкова лесен, толкова по-хубав (без рак, без операция, без химиотерапия), ако преминете от една зависимост (алкохола), към друга (бягането): Защо не тичате към... щастието?

 

Послепис: Просто спрете пристрастяването? Глупости. Заменете пристрастяването с друго – гениално!

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

 

Източник: Brit Med J (2011) doi:c.1136

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват