Аминокиселини - градивните елементи на живота!

Всичко живо се състои от протеини. Цялата природа - растителна, животинска и човешка - е изградена от протеини. Общият протеин е съставен от отделните аминокиселини, осем от, които са незаменими за човека. Това означава, че тези протеинови градивни елементи трябва да се доставят отвън, като и витамините. Много от факторите, които ни карат да постигаме добри резултати се състоят от протеини. Протеините са параметър за ефективност.

 

В спорта това е известно от дълго време. Например хемоглобинът, който пренася кислород, се състои от един процент желязо и 99% белтъчини. Неизбежно следва: нисък протеин, нисък хемоглобин. И няма никакво значение дали печелим парите с мускулите си (състезателни спортове) или с мозъка си (мозъчни работници). И двата органа работят много по-добре с повече кислород. Имунната система също се състои от протеини. При високи нива на протеини в кръвта сте много по-малко податливи на инфекции (ключова дума - корона).

 

Но протеините оказват най-голямо влияние върху хормоните на настроението. Това е така, защото 3 от 8-те основни градивни елемента на белтъците, т.нар. психотропни аминокиселини, са изключително важни за мозъка. От активния за мозъка белтъчен градивен елемент Триптофан в организма се образува основният хормон на настроението Серотонин. От аминокиселината Фенилаланин в организма се образуват хормоните на движението Допамин и Норадреналин. Ако тези хормони са твърде ниски поради липса на протеини, е по-трудно да станете сутрин и да се мотивирате за задачите през деня. Ако нивата са високи, от друга страна, ставате от леглото жадни за действие и с желание да се справите с предизвикателствата на деня. Когато нивата са ниски, се страхувате от работа. Но ако хормоните са налични в достатъчна концентрация, работата се страхува от вас.

 

Измервам недостиг на протеини много по-често, отколкото си мислите. Особено жените, които са имали деца, дълго време не се възстановяват от белтъчния дефицит. Това е така, защото детето, което расте в утробата, се изгражда от аминокиселините на майката. Чрез пъпната връв тези аминокиселини преминават в детето в 8 пъти по-висока концентрация (отколкото в кръвта на майката). След това протеинът липсва в майката. Това е причината за честата следродилна депресия. Много протеинови градивни елементи също се предават чрез майчиното мляко. След две или три деца много майки работят само на аварийни обороти. Някогашната радост от живота, ентусиазъм и устойчивост остават в миналото.

 

Стресът също така ни кара да губим много протеини. Тъй като при стресовия метаболизъм тези ценни аминокиселини се изгарят като енергия за мозъка - и след това липсват за натрупването на хормони. Когато тези "хормони на умствения вятър" се произвеждат по-малко, субективно възприеманото работно натоварване се увеличава, което води до ново отделяне на повече хормони на стреса. Започва низходящата спирала на прегарянето.

 

Предотвратете началото! Тези, които имат ниво на протеин в кръвта над 8,0 mg/dl, могат да се смятат за щастливци. От друга страна, хората, чието ниво на протеин в кръвта е под 7,0 mg/dl, са апатични и по-малко работоспособни. Тези хора все още са далеч под възможностите си. В моята практика измервам не само общия протеин (който всеки лекар може да измери), но и незаменимите аминокиселини, които действат на мозъка. Ако тук се разпознаят и балансират дефицитите, е възможно да се предприемат индивидуални и целенасочени действия срещу пролетната умора, липсата на желание и дори депресията. В допълнение към високо протеиновата диета тези хора получават специални хранителни добавки, за да компенсират дефицитите, измерени чрез лабораторни кръвни изследвания.

 

Ако не ядете достатъчно протеин на ден (месо, риба, яйца, млечни продукти) или имате проблем с усвояването (възпаление в червата) не е зле да помислите за добавка. В zavinagizdrav.bg може да намерите изключително качествени, произведени в Германия, био активни, високо дозирани протеинови добавки.

 

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват