Боклук!

Много мислех как да нарека, храната която консумират съвременните хора. Единствената дума която най-точно пасва според мен е „боклук“. Напълно съзнателно давам това определение на храната която консумирате. Правя го защото искам да ви замисля, да предизвикам чувства във вас. Хранителните ви навици се определят от вашите чувства, а не от външните внушения. Замислете се, каква част от вашата храна е индустриална (полуфабрикат)?

 

Нашата храна е боклук! Има и други хора който мислят като мен. Един от тях е американският изследовател по хранене професор Лорен Кордейн. Който външност изчислява какъв процент от ежедневната ни храна е боклук. Вълнуващо! Той изчислява че,

 

72 % е БОКЛУК!

 

72 % от вашата ежедневна храна е нова за човека, тя не е била консумирана до сега от хората.

Тази нова храна, донесе болестите на цивилизацията, от алцхаймер до рак.

 

Професор Кордейн посочва основните виновници:

 

  • Млечни продукти

  • Зърнени продукти

  • Захар

 

И още веднъж, много любезно и търпеливо обяснява, че млечните продукти съществуват едва от 10 000 години. Скотовъдството се практикува от хората от 10 000 години. Човешката история започва преди 4.4 милиона години. Моля, помислете сами!

 

Зърното се появява в човешката история преди около 10 000 години. Някой го наричат селско стопанство. Земеделието направи възможно пренаселването на земята. То върви ръка за ръка с „ясно забележима загуба на качеството на храната“, хората стават по малки, детската смъртност се увеличава, продължителността на живота намалява, инфекциозните заболявания се увеличават, костите стават по-чупливи и се появяват кариес на зъбите (цитирано от M.N. Cohen: Food and Evolution. Philadelphia 1987).

 

Захарта в тази форма съществува само от 200 години. Тя е евтин въглехидрат, който лежи в основата на днешната диета на хората. Една отрова, която храни раковите клетки!

Захарта е навсякъде в храната ни - от хляб, зърнени до млечни и месни продукти.

 

Ако е вярно, че хората са това , което ядат, ако е вярно, че 72% от нас ядат боклук ... моля, продължете изречението сами. Помислете внимателно! Не бързайте. Това което трябва да направите е просто да махнете боклука от дневното мен. И тогава, и тогава стават чудеса :)

 

И не забравяте, силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

https://zavinagizdrav.bg/

 

Източник: L. Cordain in „Early hominin diets“ Oxford 2006, 363-83

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват