Витамин С - Убеждения!

Днес можете да отхвърлите две убеждения за витамин С - в полза на вашето здраве!

 

Има един витамин, който може да наречем с думата: „известен“. Това е Витамин С. Нито един от другите витамини не е толкова известен и не се споменава толкова често.

 

Почти всеки знае няколко основни факта за витамин С.

 

Витамин С е...

 

  • водоразтворим

  • незаменимо вещество

  • вещество, което само хората, някои маймуни, прилепи и морски свинчета не могат да произвеждат сами

  • отличен антиоксидант

  • Витамин С подпомага имунна система

 

Съществуват и редица по-малко известни факти за витамин С.

 

  • Витамин С участва в около 15 000 метаболитни процеса

  • наименованието Аскорбиновата Киселина напомня за откриването на витамина: той е бил идентифициран като фактор против скорбут и веднага е получил съответното наименование (без да знае за многото му други задачи и ефекти)

  • Първоначално е била определена дневна потребност от 10 mg витамин С, но целта е била само да се предотврати скорбутът. Тъй като това количество е достатъчно, за да не се проявяват симптомите на скорбут, лекарите и диетолозите са стигнали до заключението, че не е необходимо да се консумират значително по-големи количества. Това обяснява и колебливото увеличаване на необходимата стойност през десетилетията до сегашните 100 mg.

  • При стрес една мишка произвежда до 240 mg/kg телесно тегло – ежедневно! В ненапрегнато състояние той е до 30 пъти по-малък.

 

Каква е бързата сметка?

 

Преобразуването за хора води до следните резултати: 240 mg x 75 kg = 18 000 mg (стрес доза) или 600 до 3600 mg (доза за ежедневието; диапазонът отразява абсорбцията на различните форми на витамин С и състоянието на червата). Това прехвърляне върху хората се смята за оправдано и се потвърждава от някои изследователи като д-р Леви (Levy) и д-р Каткарт (Cathcart).

 

Важно: Изискването и съответно границата на поносимост се променят при всеки стрес и съответно при всяко влошаване на здравословното състояние. Изследователи като Линус Полинг и неговите наследници от десетилетия призовават това да бъде взето предвид.

 

Дори малък недостиг на витамин С отслабва функцията на надбъбречните жлези, което означава дисбаланс на някои хормони и по-голяма податливост на стрес.

 

Значи: недостигът на витамин С стимулира стреса, а доброто му снабдяване намалява реакцията ни на стрес. Също така

 

  • Витамин С е безвредно слабително средство, когато има запек.

  • оксидираната форма на витамин С дехидроаскорбинова киселина, може да бъде възстановена от други антиоксиданти (NADH, глутатион); по същия начин витамин С помага на други изчерпани антиоксиданти, като витамин Е, алфа-липоева киселина.

  • Витамин С се употребява за метаболизма на лекарствата = повишено търсене [не само] при възрастните хора!

  • относно безопасността на витамин С, откривателят на витамин С Алберт Сент-Гьорги (Albert Szent-Györgyi) пише: "Мога само да ви кажа, че можете да приемате всякакви количества аскорбинова киселина без никаква опасност."

  • От 60 до 70 % от годишното производство на витамин С, възлизащо на около 60 000 тона, се потребява в хранително-вкусовата промишленост (витамин С е официална добавка Е 300, 301, 302, 304 и се използва като антиоксидант, средство за обработка на брашно, стабилизатор и под формата на аскорбил палмитат като емулгатор).

 

Тези специални факти са от първостепенно значение!

 

Тайни, който в повечето случаи са известни само на експертите в областта на есенциални вещества са:

 

  • Алберт Зент-Гьорги изолира витамин С от червен пипер и зеле - на пръв поглед това изглежда доста случайно, но не е така, защото

  • при последващи експерименти той установява, че естественият екстракт, например от чушки, има много по-силен ефект от изолирания витамин С (със същото количество витамин С). Това се дължи на факта, че в екстракта се съдържат вторични съпътстващи вещества, като например биофлавоноиди, които действат като усилватели на витамин С.

 

Това е важно, когато обмисляте дали можете да замените храната с хранителни добавки и кой продукт с витамин С да изберете.

 

Набавянето на витамин С не е проблем. Или е?

 

Повечето хора смятат, че трябва да са добре снабдени с витамин С. Повечето специалисти по хранене също приемат, че витамин С е последното нещо, което би трябвало да представлява проблем (Убеждение 1). Обаче имаме проблем:

 

Според европейско проучване от 2008 г. 35 % от хората на възраст между 14 и 80 години страдат от недостиг на витамин С. Това съответства и на резултатите от измерванията на терапевтите, въпреки че от 2008 г. насам цифрите не са се подобрили, а са се влошили.

 

Очевидно не е достатъчно да се разчита на диетата, една ябълка тук, един портокал там явно не са достатъчни. Освен това всеки ден трябва да приемаме няколко порции плодове и зеленчуци, за да покрием нуждите си от витамин С. Интересно е обаче, че не портокалите и лимоните са първенци по съдържание на витамин С (Убеждение 2), а билките (кориандър, магданоз, мащерка), чушките и лютите чушки, както и плодовете ацерола, каму-каму, касис и дивите плодове шипка и облепиха. Едва след това идват по-често срещаните плодове - киви, личи и хурма. Сред билките диворастящите билки са звездите: коприва и върба - една шепа от тях се равнява на цяла глава маруля или цяла купа спанак.

 

Официалната препоръка е 100 mg дневно за юноши и възрастни на възраст 15-65 години. Ако се върнем в началото на статията и видим колко витамин С ни е нужен по време на стрес, ако знаете също така при какъв прием на витамин С имунните ни клетки започват да работят на пълни обороти, тогава просто ще поклатите глава. И ще си кажем: „От къде да се снабдя с качествен, естествен витамин С“?

 

А аз ще ви отговоря: От Тук“!

 

Витамин С Комплекс forever young е хранителна добавка под формата на капсули с буфериран витамин С, екстракт от плод Каму-Каму богат на витамин С, биофлавоноиди от екстракт на плод Горчив Портокал и Кверцетин. Без добавки. Натуралният и свързан с калций витамин С не дразни стомаха, тъй като е с неутрално рН (не е киселинен) и се усвоява оптимално от организма.

 

Имате знанието. Имате истински натурален витамин С. Какво остава? Действието!

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват