Включване на добри гени!

Гените се включват и изключват. Това изречение описва новооткрито чудо на природата. Живите същества не просто имат фиксиран план, според който се изграждат и поддържат живи. Ние, хората и всички други живи същества имаме променлив план. Той може да се промени! Животът става пъстър! Разбира се, все още не всичко е проучено. Но знанията, с които разполагаме днес са достатъчни за да поемем сами контрола върху гените си.

 

Можете да се превърнете в здрав, щастлив и енергичен човек.

 

Гените се включват или изключват чрез няколко различни механизма. За да ви напомня: генът е участък от нишковидна ДНК, който съдържа инструкциите за изграждане на определено вещество, обикновено протеин. Преди всяка инструкция за построяване винаги има участък от ДНК върху нишката, който служи като превключвател. Ако даден ген трябва да се чете често и специфичното вещество трябва да се изгражда често според плана, тогава участъкът от ДНК пред гена е свободен. Ако информацията не трябва да се чете, разделът се блокира. Метиловите групи са причина за блокирането. Това не е нищо друго освен въглероден атом, който образува връзка с три водородни атома. Тези метилови групи се прикрепят към молекулите на ДНК и по този начин гените се изключват.

 

Странно! Може би си мислите: Защо моите гени трябва да бъдат изключени? Гените съдържат инструкции не само за вещества, които укрепват здравето, но и за вредни такива, като например много провъзпалителни вещества-пратеници. Ако тези гени вече не са блокирани до такава степен, хроничното възпаление се засилва, което от своя страна води до различни хронични заболявания.

 

Според общоприетото схващане метилирането намалява с възрастта.

 

Придатъците на ДНК се променят по различен начин в различните органи. Черният дроб претърпява различни промени от мозъка. Разбира се, знаете за какво се сещам, когато чуя думата "възраст".

 

Не възрастта, а нарастващият недостиг на хранителни вещества и лошите навици на живот водят до промени в метилирането.

 

Кои гени са метилирани и кои не, зависи в голяма степен от активността ви(Активност? Произлиза от активен!!):

 

  • какво ядете,

  • колко тренирате

  • и дори какво мислите!

 

Метилирането обаче работи само ако са налични достатъчно метилови групи. Един от най-важните донори на метилови групи е метионинът - незаменима аминокиселина. Практиката показва стойности, които са твърде ниски. Затова не е чудно, че ДНК показва типичните "възрастови" промени. Просто липсва материал, който да бъде метилиран.

 

Разбира се, ако са налични твърде много метилови групи, може да се случи и така, че да бъдат изключени гени, които са необходими за здравословен живот. Неприятно.

 

Само измерването може да ви покаже как се справяте с доставката на метионин.

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

 

Източник: Zhang N. Role of methionine on epigenetic modification of DNA methylation and gene expression in animals. Anim Nutr. 2018;4(1):11-16.

2 коментара

  • Вера Кирилова Здравей :)
    Метионина е незаменима аминокиселина и може да бъде измерена с кръвно изследване.
    В Есенциални аминокиселини forever young Amino 8 се съдържа Метионин.
    Практиката показва, че хората имат много голям недостиг. Няма да сбъркате ако вземете да приемате Есенциални аминокиселини forever young Amino 8.

    Поздрави :)
    Георги Терзиев

    Георги Терзиев
  • Как се измерва метионинът?

    Вера Кирилова

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват