Водата – банална тема, но много важна!

За някои прясна вода означава малко завъртане на чешмата, а за други - километрична разходка. От 2010 г. насам достъпът до прясна вода се счита за право на човека. Нашата планета се състои от две трети вода, тя е по-важен ресурс от нефта и газа. Само 3 % от водата на Земята е сладка; по-голямата част е солена вода от Световния океан. Реките, потоците и езерата съдържат малко под 20 % от прясната вода, а над 80 % от прясната вода се съхранява във вечния лед на полярните ледени шапки.

 

Въпреки че по нашите географски ширини имаме неограничен и безплатен достъп до прясна вода, много съвременници са сухи като пустинята Гоби. Особено възрастните хора пият само когато са жадни. Единственият проблем е, че почти не изпитват жажда!

Защо не вземете кожата на гърба на ръката си между палеца и показалеца си и не повдигнете за кратко кожата на възрастен човек за сравнение? Обикновено кожата трябва еластично да се върне в първоначалното си положение. При някои хора обаче кожната гънка остава да стои по-дълго време. Тази "стояща кожна гънка" е ясен признак за недостиг на течности - с далечни последици.

 

Тялото се състои от 70 % вода, а мозъкът - от 90 %. Ако клетките ни имат само 10% по-малко течност, те имат 30% по-малко енергия. Това се забелязва не само физически, но и психически. Краткосрочната памет е значително намалена, а скоростта на мислене се забавя. Кръвта се сгъстява и се превръща във вискозен сироп.

 

Правило: на всеки 25 кг телесно тегло трябва да пиете по 1 литър на ден. В забързаното ежедневие често просто забравяме да пием. Ето защо още сутринта трябва да приготвите дневната си дажба, която вечерта трябва да е празна. Това е единственият начин да запазите контрола. Освен това винаги трябва да има бутилка на работното място, в колата и до леглото, така че погледът към нея да ви напомня да пиете. Ако пиете само когато сте жадни, вече сте загубили. До 16:00 ч. трябва да сте изпили по-голямата част. Ако изпиете дневната си дажба след работа, губите съня си, защото постоянно пътувате между леглото и тоалетната.

 

Нека, да не оставяме жадни, при положение, че водата е в изобилие. Водата е жизненост и здраве. Пийте достатъчно!

 

Нали разбрахте? На всеки 25 кг телесно тегло – по един литър прясна, чиста вода.

 

И не забравяйте, здравето е лична отговорност и силата е във вашите ръце!

 

Поздрави :)

Георги Терзиев

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват